Els humans que vivien al Mediterrani van assentar les bases de la pesca a la costa mediterrània ja fa 9.500 anys, segons es desprèn d’un estudi internacional en què ha participat l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).
Amb l’objectiu de determinar l’origen de la pesca a la prehistòria mediterrània, han analitzat la composició dels ossos d’onze individus d’un dels cementiris mesolítics més antics de la Mediterrània, a València. Els resultats de l’estudi han determinat que els humans que van viure fa entre 9.500 i 8.500 anys tenien una economia fortament orientada a l’activitat costanera que incloïa una gran quantitat d’animals aquàtics a la dieta, com ara peixos salobres i mariscs.
Aquest estudi desmenteix la teoria anterior, que afirmava que el mar Mediterrani, a causa de la seva menor productivitat biològica, no podia sustentar economies pesqueres similars a les d’altres costes europees, com la de l’Atlàntic o el Bàltic. “Les nostres troballes desafien la visió tradicional”, ha conclòs Maria Fontanals-Coll, investigadora del Departament d’Arqueologia de la Universitat de York i autora principal de l’estudi.
La troballa permet entendre com es va consolidar l’agricultura, que es va estendre pel Mediterrani en el període neolític següent i afirmar que “les bases de la pesca costanera a la Mediterrània es remunten a aquests primers pescadors”, segons André C. Colonese, investigador del Departament de Prehistòria i de l’ICTA-UAB.