Les Cambres de Comerç catalanes han aprofitat una reunió a La Llotja de Mar per traslladar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una llista de demandes per afavorir la competitivitat empresarial i l’economia catalana. Entre les peticions principals, han destacat la necessitat de reduir la burocràcia i simplificar els processos administratius, especialment per a petites i mitjanes empreses, que sovint es veuen limitades per l’excés de regulacions.
A més, han reclamat més inversió en infraestructures estratègiques. Han posat el focus en el Corredor Mediterrani, una connexió ferroviària clau per al transport de mercaderies, així com en l’aeroport de Barcelona i la xarxa de Rodalies, serveis que consideren imprescindibles per millorar la mobilitat i el creixement econòmic. Les Cambres han recordat que Catalunya pateix un dèficit crònic d’inversió en infraestructures per part de l’Estat i han exigit que es compleixi amb la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.
Crisi de l’habitatge i reptes de la productivitat
El sector empresarial també ha posat damunt la taula la crisi de l’habitatge, que consideren un fre per a l’atracció de talent i el desenvolupament econòmic. Han insistit en la necessitat de desbloquejar la Llei del Sòl i incentivar la construcció industrialitzada per reduir terminis i millorar la sostenibilitat del sector. A més, han remarcat que la millora del transport públic i la connectivitat poden contribuir a desconcentrar la demanda d’habitatge en les grans ciutats.
Un altre aspecte clau abordat ha estat l’absentisme laboral, que les Cambres han identificat com un problema creixent que afecta la productivitat. Han demanat al govern espanyol que expliqui quines mesures pensa adoptar per revertir aquesta tendència i han reclamat un compromís ferm amb la innovació i la inversió productiva.
Un nou model de finançament i una transició energètica eficient
Les Cambres de Comerç han valorat positivament la voluntat del govern espanyol de treballar en un nou model de finançament singular per a Catalunya. Han defensat que aquest sistema ha de tenir en compte factors com el principi d’ordinalitat i el cost de la vida, i han apuntat que podria servir de referència per a altres comunitats autònomes.
Pel que fa a la transició energètica, les Cambres han denunciat que només el 13% de la demanda elèctrica de Catalunya prové d’energies renovables, molt per sota de l’objectiu del 50% fixat per al 2030. Han exigit inversions urgents per millorar la xarxa elèctrica, fomentar el desenvolupament de sistemes d’emmagatzematge d’energia i simplificar la normativa per facilitar el canvi cap a un model energètic més sostenible.
Finalment, han alertat que la gestió hídrica ha de ser una prioritat estructural i no només una resposta a episodis puntuals de sequera. En aquest sentit, han destacat la tasca de l’Observatori de la Transició Hídrica de la Cambra de Comerç de Barcelona, que està treballant en un nou model de gestió de l’aigua adaptat a les necessitats dels diferents sectors productius.