Les Cambres de Comerç catalanes han mantingut una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per exposar les principals preocupacions de l’empresariat. La trobada, celebrada a La Llotja de Mar, ha servit per posar sobre la taula les dificultats que afronta l’economia catalana i espanyola, amb especial èmfasi en la reducció de la burocràcia, la millora de la productivitat i l’augment de la inversió en infraestructures estratègiques.
A la reunió també hi han assistit el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i el director de l’oficina d’Assumptes Econòmics i G20 del govern espanyol, Manuel de la Rocha. Per part de les Cambres de Comerç, hi han participat el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, i representants de diverses cambres territorials. També hi han estat presents destacats empresaris catalans, com Eloi Planes, president executiu de Fluidra; Albert Magrans, conseller delegat de Roca Group; Maria del Mar Nogareda, vicepresidenta i directora general d’Hipra; i Ana Vallés, presidenta del grup Sorigué.
Crisi de l’habitatge i productivitat
Un dels temes destacats ha estat la crisi de l’habitatge. Les Cambres han demanat reforçar la seguretat jurídica per incentivar l’oferta, desbloquejar la Llei del Sòl i fomentar la construcció industrialitzada. Aquest mètode, que redueix terminis i permet l’ús de materials sostenibles, podria ser una solució per pal·liar el dèficit d’habitatge a Catalunya i Espanya. També s’ha posat de manifest la importància de millorar la connectivitat del transport per descongestionar les grans ciutats.
En relació amb la productivitat, s’ha alertat sobre l’augment de l’absentisme laboral i s’ha demanat al govern espanyol mesures per afrontar aquest problema. A més, s’ha reivindicat una aposta ferma per la inversió productiva i la innovació, factors claus per millorar la competitivitat empresarial. Un altre aspecte que preocupa l’empresariat és l’excés de burocràcia i regulacions, que, segons han indicat les Cambres, actua com un fre per a les petites i mitjanes empreses.
Infraestructures estratègiques i finançament
Pel que fa a Catalunya, s’ha insistit en el dèficit crònic d’inversió en infraestructures per part de l’Estat. Les Cambres han reclamat el compliment de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut, que estipula una inversió en funció del pes econòmic de Catalunya. Entre les infraestructures prioritàries, s’ha destacat la necessitat d’accelerar el desenvolupament del Corredor Mediterrani, la millora de l’aeroport de Barcelona i la modernització de la xarxa de Rodalies, que pateix constants deficiències.
Les Cambres també han valorat positivament la predisposició del govern espanyol a treballar en un nou model de finançament per a Catalunya. En aquest sentit, han reivindicat que el sistema tingui en compte el principi d’ordinalitat i el cost de la vida. Segons l’empresariat, aquest model podria ser un referent per a altres comunitats autònomes i garantir una distribució de recursos més eficient i equitativa.
Transició energètica i gestió de l’aigua
En l’àmbit energètic, les Cambres han expressat la seva preocupació pel baix nivell de cobertura de les energies renovables a Catalunya, que només suposen el 13% de la demanda elèctrica, lluny de l’objectiu del 50% fixat per al 2030. Han demanat inversions urgents per reforçar la xarxa de distribució elèctrica, fomentar sistemes d’emmagatzematge d’energia i simplificar la normativa per facilitar el desenvolupament d’un model energètic descentralitzat i sostenible.
Pel que fa a la gestió hídrica, s’ha alertat que la sequera s’ha de considerar un problema estructural i no conjuntural. Segons les Cambres, la indústria ha fet un gran esforç per reduir el consum d’aigua sense comprometre la seva activitat econòmica. En aquest context, s’ha destacat la tasca de l’Observatori de la Transició Hídrica de la Cambra de Comerç de Barcelona, que està treballant en un nou model de gestió de l’aigua per a Catalunya. Aquest observatori presentarà pròximament un estudi sobre els principals desafiaments en aquest àmbit, amb una proposta de Pla de Transició Hídrica que impliqui empreses, administracions i entitats del territori.
Un debat obert amb el govern espanyol
La reunió ha permès obrir un debat amb el govern espanyol sobre els principals reptes econòmics de Catalunya i d’Espanya. Les Cambres han insistit en la necessitat d’impulsar reformes estructurals per millorar la competitivitat, l’accés a l’habitatge i la sostenibilitat del model econòmic. Per la seva banda, Pedro Sánchez i els representants del govern espanyol s’han compromès a estudiar les demandes plantejades i mantenir un diàleg obert amb l’empresariat.
Les Cambres de Comerç esperen que aquesta trobada serveixi per generar accions concretes i desbloquejar projectes clau per al desenvolupament econòmic de Catalunya. Segons han expressat els seus representants, la col·laboració entre administracions i el sector privat serà essencial per afrontar els grans reptes de futur i garantir un creixement sostenible i equilibrat.