Falten pocs dies perquè els carrers de la comarca es tenyeixin de blau, vermell, verd i daurat amb l’arribada dels Reis Mags d’Orient. Cada cop més, els ajuntaments i entitats organitzadores busquen fer més accessibles les cavalcades de reis i altres activitats a col·lectius que molts cops no ho tenen fàcil per gaudir d’aquest tipus d’esdeveniments. Aquest és el cas de municipis com Palafrugell i Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró.
A Palafrugell ja farà dos anys que s’habilita aquest tram de la cavalcada de Reis per a infants i persones amb hipersensibilitat sensorial. L’espai està delimitat, tal com apunta la regidora de cultura del municipi, Andrea Albizua, que com en l’anterior edició treballen amb l’entitat Viu Autisme per facilitar l’organització d’aquest espai. La regidora explica algunes de les adaptacions que es fan en aquest primer tram de la cavalcada.
Andrea Albizua explica que aquests infants i, també, persones amb hipersensibilitat sensorial “han de poder gaudir” d’aquest esdeveniment. A més, recorda que fa 10 anys aproximadament que els discursos de Ses Majestats es poden gaudir amb una transcripció amb llenguatge de signes. La voluntat des del consistori és que en les properes edicions es pugui seguir creant aquest espai inclusiu durant la cavalcada.
Un dels municipis que s’incorpora enguany en aquesta voluntat d’acostar la cavalcada als col·lectius amb hipersensibilitat sensorial és Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. La regidora de cultura del municipi, Maria Blanco, explica que la necessitat d’incorporar aquesta zona al recorregut de la cavalcada va néixer des del mateix ajuntament, veient que certa part de la població quedava exclosa d’aquests tipus d’activitats.
Tal com passa a Palafrugell, a Platja d’Aro la cavalcada limitarà el so i no hi haurà música, les llums s’abaixaran, els patges donaran els caramels a les mans dels infants, entre altres accions. La zona està senyalitzada i es demana a la població que aquest tram està destinat a aquest col·lectiu.
A Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró encara estan pendents de veure com funciona aquest espai delimitat, però en el cas que tingui bona acollida el continuaran implementant. Si bé és cert que no és el primer cop que col·laboren amb l’entitat Viu Autisme i en altres activitats – com, per exemple, la Mar dels Nens – ja s’inclouen aquests espais per a persones amb TEA.
Des de l’entitat Viu Autisme la seva pedagoga i una de les seves fundadores, Ariadna Montoya, explica que des del consistori els van expressar la necessitat d’incorporar una àrea que tingués en compte aquestes famílies que molts cops no podien participar en aquest tipus d’esdeveniments. “A poc a poc es van convertint en espais on tothom pot participar. Montoya explica els beneficis que suposen aquestes àrees per a les persones amb hipersensibilitat sensorial.
Destaca, a més, que cal respectar aquestes àrees que estan delimitades per aquestes persones amb hipersensibilitat sensorial, ja que aquest és l’espai adaptat on poden participar de la cavalcada de Reis.
[AGENDA]: Els tres Reis d’Orient i els seus patges arriben al Baix Empordà