12.4 C
Pals
Divendres, 21 febrer 2025
- Publicitat -

Les colles de Carnaval veuen com perillen els desplaçaments de les carrosses entre municipis

Les carrosses, amb acompanyament de la Policia Local de cada municipi, poden circular per les vies secundàries que uneixen aquestes poblacions. La problemàtica sorgeix quan aquests vehicles han de circular per vies com la C-31 o la C-65

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Les colles de Carnaval de municipis com Pals, Palamós, la Bisbal d’Empordà o Palafrugell podrien no poder desplaçar les seves carrosses entre municipis. Les carrosses, amb acompanyament de la Policia Local de cada municipi, poden circular per les vies secundàries que uneixen aquestes poblacions. La problemàtica sorgeix quan aquests vehicles han de circular per vies com la C-31 o la C-65. Aquestes dues carreteres són competència del Servei Català de Trànsit, tal com apunten des de fonts policials, i per tant poder circular per aquestes vies no és competència de les policies locals de cada municipi.

El president de l’Associació de Carrossaires de Palamós, Albert Ribot, explica que encara no tenen clar si podran circular amb les carrosses fins a Pals o la Bisbal. Per això, s’han unit amb colles d’altres municipis afectats. “Hi ha rues que les podrem fer sense problema perquè passarem per carreteres secundàries, però en d’altres les carrosses no podran sortir”, admet Ribot. Aquesta restricció també afecta a carnavals que tenen menys colles al municipi com és el cas de la Bisbal o Pals. 

Albert Ribot reconeix que les colles fa temps que treballen per preparar el Carnaval i “tots els papers” que comporta haver de moure aquestes carrosses. “No se’ns està deixant clar el que passa”, admet Ribot. El president de l’Associació de Carrossaires de Palamós apunta que la solució és facilitar el permís que s’havia donat en anys anteriors i si cal fer millores en les carrosses perquè puguin sortir, ja que les colles no es poden permetre contractar góndoles perquè són massa cares. “Farem el que faci falta per posar els vehicles en condicions i poder sortir”, apunta Ribot.

Un dels carnavals que veuria més afectada la seva participació i, també, tenint en compte que és el que enceta els carnavals de la Costa Brava Centre, és el de Pals. A la rua hi ha apuntades 12 colles de municipis de la rodalia, però una de les membres de la Colla Quermània (entitat que organitza el Carnaval de Pals), Marta Perpinyà, admet que si no es permet circular a les carrosses fins a Pals el carnaval al municipi quedarà “deslluït”, ja que només comptaran la participació de la seva colla i de les comparses d’altres municipis. “Et quedes sense el Carnaval”, reconeix Perpinyà. 

Perpinyà reconeix que les colles són conscients que les carrosses són vehicles que no poden circular de manera normal, ja que formen part d’antics vehicles desballestats que es reaprofiten per crear aquestes plataformes que serveixen per acompanyar les colles. Marta Perpinyà coincideix amb Albert Ribot quan es parla de regularitzar la circulació d’aquests vehicles. “Les colles dediquem moltes hores de feina a poder crear una carrossa per sortir a desfilar pels diversos Carnavals del Baix Empordà”, explica Marta Perpinyà. 

I tot i que el Carroussel de Palafrugell se celebra cap al mes de maig, algunes de les colles d’aquest municipi també participen en altres Carnavals durant aquests mesos de febrer i març. Algunes d’aquestes colles són La Tustarrada, Els 4 Arreplegats i Les Cheerleaders 2.0. L’Albert Sayols, Alex Vilella i la Marta Bret, membres d’aquestes colles, expliquen que les afectacions fan que no es puguin moure del seu municipi.

A la Bisbal d’Empordà tenen la mateixa problemàtica que a Pals. Jordi Bofill, de la colla Sense Vàlvules, admet que no tenen gaire clara la normativa i si ha canviat per no permetre la circulació d’aquestes carrosses tal com s’havia fet fins ara. Tot i això, si la carrossa no pot sortir en altres municipis la intenció és sortir com a comparsa.

Cal recordar que aquest cap de setmana, dissabte 22 de febrer, arriba el Carnaval de Pals. Però les rues continuen el cap de setmana que següent a Sant Feliu de Guíxols, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Palamós i Santa Cristina. I a partir del 8 de març les rues se celebren a la Bisbal d’Empordà i a Calonge i Sant Antoni.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies