Les exportacions catalanes de taps de suro van créixer un 3% el 2023, arribant als 138 milions d’euros, segons dades de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya. Aquest augment confirma la importància del sector com un motor exportador per a l’economia catalana, amb un paper destacat dels taps per a vins escumosos, que van generar prop de 80 milions d’euros. Catalunya concentra el 95% de les exportacions estatals en aquesta categoria, reforçant la seva posició de lideratge a nivell internacional.
Itàlia i França continuen sent els principals mercats per als taps de suro catalans. Aquests països, amb tradicions vinícoles fortes, són els principals consumidors dels taps destinats als vins escumosos, un segment que manté una tendència de creixement sostingut des del 2016. L’informe també destaca que les exportacions d’aquests taps han crescut un 57% en set anys.
Pel que fa als taps de suro natural, el sector ha aconseguit recuperar-se després de la crisi del 2020, amb una taxa de cobertura que supera el 200%. Això implica que les exportacions de taps naturals superen àmpliament les importacions, fet que s’atribueix a un augment en l’ús de taps naturals fabricats a Catalunya per part dels cellers locals.
Joan J. Puig, president de l’AECORK, ha destacat que, malgrat la concentració i disminució d’empreses en l’última dècada, el sector es manté sòlid. “El volum i el valor de les exportacions de taps no només es mantenen, sinó que creixen en alguns segments”, ha afirmat. Puig també subratlla la importància de la innovació i la sostenibilitat per continuar impulsant el sector en un mercat global cada vegada més competitiu.