10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Les Illes Medes protagonistes en un dels canals de notícies més vistos d’Europa

Les colònies de corall necessitaran centenars d’anys per restablir-se a la reserva natural de les Illes Medes segons han explicat els experts al canal de notícies internacional Euronews

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Les Illes Medes protagonistes en un dels canals de notícies més vistos d’Europa
Loading
/

Les Illes Medes s’han convertit en un atractiu de la fauna natural al Baix Empordà. I així ha quedat demostrat quan el canal líder de notícies a Europa, Euronews, les ha mencionades com un dels llocs europeus on les colònies de corall estan desapareixent de manera més dràstica. Descriuen les Illes Medes com un lloc ideal per avaluar les conseqüències de les ones de calor marines, ja que és una reserva marina protegida des del 1983.

Gràcies al Servei Copernicus, s’ha pogut comprovar que aquest estiu a Europa les temperatures han estat més elevades d’1,1 grau amb relació a la mitjana del període de referència 1981-2010, segons el reportatge d’Euronews.

L’augment de temperatura ha afectat principalment els oceans i el mar mediterrani on l’aigua ha arribat la majoria dels dies d’agost a una temperatura superior de 2 a 4 graus amb relació a la normal, principalment a Catalunya.

El periodista Jeremy Wilks va acompanyar el biòleg Joaquim Garrabou a les Illes Medes per avaluar les conseqüències de la calor en les colònies de coral, principalment les gorgònies que estan desapareixent a causa de l’augment de temperatures.

“La nostra feina consisteix principalment a comptar quantes colònies segueixen vives i quantes s’estan morint” explica Joaquim Garrabou al canal de notícies Euronews.

“Hem pogut comprovar que durant els darrers anys, més del 80% de les colònies estaven desapareixent”.

La temperatura mitjana del mar Mediterrani augmenta de 0,4 graus cada deu anys però el més greu són les ones de calor i aquest estiu n’hi ha hagut durant 30 dies. Per exemple, a quinze metres de profunditat, veiem que l’aigua està a 23 graus en lloc d’estar entre 19 i 22. I els coralls no estan adaptats per viure en aquestes condicions.

Joaquim Garrabou és pessimista i afirma que encara que poguéssim aturar el reescalfament climàtic, seran necessaris uns centenars d’anys perquè les colònies es recuperin.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies