Les Escoles Velles Centre Cultural acollirà del 2 al 27 d’agost una nova mostra en el marc de la temporada d’exposicions d’aquest 2023. Es tracta de l’exposició “Muses” del desaparegut pintor manresà Joan Monegal i Castells. La mostra -que s’inaugurarà el dimecres 2 d’agost a les 18 h- es podrà visitar els dimarts, dijous i divendres de 16 a 21 h, els dimecres i dissabtes de 09:30 a 14 h i de 16 a 21 h, i els diumenges de 09:30 a 14 h. La programació d’exposicions es pot consultar a través del següent enllaç.
A més, cal destacar que l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur ha programat aquesta exposició retrospectiva a petició de la família de Joan Monegal, per l’estreta vinculació que han mantingut i mantenen amb el municipi de Begur.
Per a aquesta mostra de Joan Monegal Castells el punt de referència de cada quadre s’ha escollit que sigui la figura femenina, que esdevé el centre del relat. Ja sigui en la maternitat, en l’amor, en el matrimoni, en el realisme social, la dona és l’observador i l’observat. I és que la dona com l’epicentre de totes les escenes ha estat una proposta recurrent d’aquest pintor al llarg de la seva obra i per aquest motiu l’exposició que podem veure a Begur s’ha intitulat “Muses”.
En l’art de Joan Monegal Castells la dona ha estat una ineludible font d’inspiració. En els seus quadres, a través de la figura femenina, hi trobem tendresa, desesperació, espera, degradació, nostàlgia, passió o merament una finalitat estètica, donant com a resultat una obra elegant, tant en composició com en cromatisme, i d’una gran sensibilitat.
Joan Monegal i Castells
Joan Monegal i Castells (1933-1981) va néixer a Manresa un 14 de maig. Poc després es va desplaçar amb els seus pares a viure a Sabadell on, arribat a l’adolescència, va rebre formació artística a l’Acadèmia Miralles, així com d’artistes de renom sabadellencs, tals com Joan i Màrius Vilatobà i Antoni Vila Arrufat. Acabat el batxillerat, va ingressar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.
Inicialment, Monegal va crear la seva obra a partir d’acrílics i olis sobre tela, per evolucionar finalment a la pintura al tremp. És la tècnica al tremp la que li permet desenvolupar un llenguatge plàstic mitjançant juxtaposicions de les veladures, assolint així en part, la descomposició de les figures en formes geomètriques.
Com a bon dibuixant, totes les seves pintures tenen una base figurativa però, com a causa de les transparències, dita base es desintegra malgrat que sempre és possible retrobar-la. La major part de la seva obra és simbòlica i té com a finalitat transmetre missatges, idees, emocions i conceptes.