14.9 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Les platges de l’Estartit, Pals, Calella, Begur, Palamós i Sant Feliu desapareixeran si segueix pujant el nivell del mar

Tot i que pugui semblar que  queda lluny, un servei web anomenat Flood Map permet visualitzar quin impacte tindria sobre el nostre litoral l'augment del nivell del mar i les conclusions són demolidores. 

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’escalfament global és una realitat. Diverses projeccions de models climàtics indiquen que les temperatures de la superfície s’incrementaran d’1,1 a 6,6 °C durant el segle XXI. Un exemple de les conseqüències d’aquest escalfament s’està veien aquests dies al Canadà, on la onada de calor que està vivint el país i que ha enfilat els termòmetres fins a temperatures de gairebé 50 graus, ha generat més de 200 morts en només 4 dies.

Però una altra de les conseqüències que ja s’està vivint és l‘increment de la temperatura del mar (i ja fa temps que ho alertem des d’aquest mitjà) i també del seu nivell, i això impacta directament al Baix Empordà i els seus pobles costaners.

Un estudi publicat el 2018 calcula que a causa de l’increment de la temperatura global, el nivell del mar es podria enfilar entre 1 i 1,5 metres l’any 2100, i d’entre un metre i 11,7 l’any 2300, sempre que l’increment no es produeixi de manera més ràpida, fruit de les accions que prenguem.

Com impacta això al Baix Empordà?

Tot i que pugui semblar que  queda lluny, un servei web anomenat Flood Map permet visualitzar quin impacte tindria sobre el nostre litoral l’augment del nivell del mar i les conclusions són demolidores.

Amb només un increment mínim d’un metre gairebé desapareixeria tota la zona de platja de l’Estartit, la platja de la Pletera, Els Griells i tota la Platja del Grau, a Pals. A més, en aquesta zona, el mar entraria fins ben endins genenant noves zones d’aiguamolls, inundant les llacunes del Ter vell i arribant, gairebé fins al camí de la Gola del Ter.

augment del nivell del mar a la zona de l'Estartit i la Platja de Pals
Augment del nivell del mar a la zona de l’Estartit i la Platja de Pals

Baixant per la línia de la costa, la badia de Llafranc, a Palafrugell també es veuria amenaçada, però l’impacte més fort a les platges de Palafrugell, aniria a parar a les platges del Port Pelegrí, El Golfet o la Cala d’en Massoni.

Augment del nivell del mar a la zona de Palafrugell
Augment del nivell del mar a la zona de Palafrugell

Encara més al sud, a l’àrea de Palamós l’afectació d’un augment de només un metre del nivell del mar impactaria sobre els zones de Castell, La fosca i a tota la línia que abarca des de la platja gran de Palamós fins a Torre Valentina, a Sant Antoni de Calonge.

Augment del nivell del mar a la zona de Palamós
Augment del nivell del mar a la zona de Palamós
Augment del nivell del mar a la zona de Palamós i Calonge i Sant Antoni
Augment del nivell del mar a la zona de Palamós i Calonge i Sant Antoni

I finalment, ja al sud de la comarca, l’afectació seria generalitzada a cales i platges de Platja d’Aro i Sant Feliu.

Augment del nivell del mar a la zona de Platja d'Aro i Sant Feliu
Augment del nivell del mar a la zona de Platja d’Aro i Sant Feliu

Aquest seria l’impacte més immediat, segons el citat estudi i sempre que el procés global no s’acceleri. Un impacte que pot ser devastador si es compleixen les previsions d’augment de la temperatura, si no som capaços de revertir aquesta situació.

Al web Flood Map podeu verificar l’impacte que tindria sobre el vostre poble, només heu de posar el nom al cercador i l’augment del nivell del mar que vulgueu comprovar.

També et pot interessar

Les platges de l’Empordà han retrocedit un 70% ens els últims 60 anys

- Publicitat -
- Publicitat -

1 COMENTARI

Comments are closed.

- Publicitat -spot_img

El Baix Empordà es prepara per a l’augment de la taxa de residus el 2025

El Baix Empordà afronta el repte del reciclatge amb contrastos entre municipis. Mentre Albons lidera amb un 93,91%, altres pobles com La Bisbal d'Empordà queden per sota del 50%. Les noves normatives europees del 2025 obligaran a millorar les pràctiques locals per reduir l'impacte ambiental i evitar un augment significatiu de les taxes de residus.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -