Ho afirma un informe del Grup Operatiu de Prevenció davant de la Pesta Porcina Africana (GO PREVPA). L’informe es basa en l’evolució de les estadístiques cinegètiques per províncies i permet fer una zonificació en tres categories diferents segons la presència i densitat d’aquests ungulats. Girona i la província d’Osca estan en la primera categoria, amb una “alta densitat” de porcs senglars i una “taxa de creixement reduïda”.
Aquesta situació està causant problemes als pagesos a les comarques gironines, ja que els senglars fan malbé els conreus i també són responsables d’accidents de trànsit. A finals de novembre, Unió de Pagesos va demanar que es declari l’emergència cinegètica a Girona per l’alta densitat d’aquests ungulats i va anunciar possibles mobilitzacions. L’estudi ha avaluat les dades de 2010 a 2016 i mostra que el creixement anual de les borses de caça augmenta amb l’abundància fins a un punt d’inflexió i després disminueix gradualment.
Girona es troba per sota dels tres senglars per quilòmetre quadrat d’hàbitat adequat, amb una taxa anual de creixement del 10%. Barcelona, València i Alacant estan en la segona categoria, amb altes taxes de creixement, mentre que la resta de les províncies es troben en una tercera categoria amb baixa abundància relativa i una escassa taxa anual de creixement.
L’anàlisi preliminar mostra que les poblacions de porcs senglars a Espanya es poden apropar al punt d’inflexió, però la majoria de les províncies es troben en fase de creixement accelerat. Això suposa una “amenaça en el futur més immediat” pels problemes associats a la sobreabundància d’aquesta espècie, que és portadora de la Pesta Porcina Africana. L’informe té com a objectiu ajudar a establir una estratègia de gestió poblacional a llarg termini i a millorar les mesures de prevenció de la Pesta Porcina Africana.