15.7 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Les policies locals creuen que aquest estiu no es repetiran els macrobotellots de l’any passat

Intensificaran el patrullatge per actuar "immediatament" amb grups que en facin al carrer, la platja o a zones d'oci

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Durant l’estiu de l’any passat, els macrobotellots al litoral van fer anar de corcoll les policies locals i els Mossos d’Esquadra. Les restriccions per la covid-19, amb l’expansió de la variant delta, van afectar de ple l’oci nocturn, i també es van traduir en tocs de queda selectius (que s’aplicaven per municipis en funció de la incidència del virus).

Arreu de la Costa Brava, sobretot al Baix Empordà, es van succeir els macrobotellots. Es concentraven les nits del cap de setmana i congregaven centenars de persones. Tant a platges i passejos marítims (com el de Sant Antoni de Calonge) com en camps i paratges boscosos (de Palafrugell, Mont-ras o Regencós).

L’estampa que deixaven era sempre la mateixa: deixalles per tot arreu, ampolles i vidres trencats i destrosses al mobiliari urbà. Fins i tot, en el cas de Regencós, els 500 participants en un macrobotellot van arribar a enfrontar-se amb els Mossos i a llançar-los pedres.

5.700 actes i denúncies

Aquells qui organitzaven els macrobotellots -la crida es feia per xarxes socials- anaven a llocs que no tinguessin toc de queda. I per burlar la pressió de les policies locals, també a pobles petits del costat. L’inspector David Puertas explica que aquests macrobotellots van convertir-se en un “greu problema”, també per “l’alarma social” que generaven. I treu xifres per demostrar fins a quin punt les policies locals van haver d’estar-hi al damunt.

Arreu de la demarcació, l’any passat les diferents policies van arribar a aixecar fins a 5.752 actes i denúncies per botellots i consum d’alcohol al carrer. I de tot aquest global, deixant de banda Girona ciutat, són significatives aquelles que es concentren al litoral. Només a Palafrugell, sense anar més lluny, se’n van aixecar fins a 1.589; a Platja d’Aro, 488; a Lloret de Mar, 234; a Blanes, 212 i a l’Escala, 113.

David Puertas també concreta que, sovint, al darrere d’una acta hi ha més d’una infracció. No només per fer botellot, sinó també per alcoholèmies, desobediència als agents… “Això fa que la xifra, pràcticament, es pugui arribar a duplicar”, diu el president de l’associació de caps de policies locals.

Cap a una “certa normalitat”

Aquest 2022, però, a diferència de l’any passat, s’entrarà a l’estiu sense restriccions per la covid-19. I això fa que, com concreta l’inspector, les policies locals pensin que s’anirà cap a una “certa normalitat” i no tornaran a proliferar els macrobotellots. “Creiem que tornarem a allò amb què ens trobàvem abans de la pandèmia”, explica el cap de la Policia Local de Palafrugell.

Puertas admet, però, que la problemàtica hi continuarà essent. Perquè sí que hi haurà grups de joves que s’ajuntaran per fer-ne en carrers i places, a la platja o a prop de zones d’oci nocturn. L’inspector explica que, en el cas del litoral, aquests joves solen tenir “des dels 14 anys fins als 20 i pocs” i que, tot i que solen ser grups reduïts, a part de beure també “generen molèsties als veïns”.

Per això, David Puertas explica que les diferents policies locals intensificaran el patrullatge per “intervenir de manera immediata” en cas que detectin aquests botellots. “Allò que farem serà dirigir el patrullatge cap a aquelles zones on habitualment solen quedar aquests grups”, concreta.

L’inspector també lamenta que entre els qui hi participen hi hagi adolescents. “Hem normalitzat la ingesta d’alcohol, i aquesta és una assignatura pendent que policialment ens preocupa molt: com podem arribar als joves perquè no es pensin que, a l’hora de sortir de festa, allò més normal és emborratxar-se”, concreta el president de l’associació de policies locals gironines.

David Puertas diu que l’escalada de preus també ha contribuït a què els joves quedin al voltant d’un cotxe, posin música i beguin. “Tot hi influeix, els preus de les discoteques i els pubs, i també els diners de què disposen els joves; això fa que l’oci nocturn variï a cada època, però s’ha de ser conscient de què es pot fer i què no”, diu l’inspector.

En paral·lel, tot i que creguin que aquest estiu serà diferent del de l’any passat, les policies locals tampoc abaixaran la guàrdia amb els macrobotellots i festes il·legals, per coordinar-se amb els Mossos d’Esquadra en cas que se’n munti alguna.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -