L’Estatut dels Municipis Rurals va fer ahir el primer pas de la seva tramitació al Parlament. Els grups van avalar que que superi el debat de totalitat a la cambra. La presa en consideració del projecte de llei ha rebut el suport unànime de la cambra i no ha rebut cap esmena a la totalitat. S’espera que la llei beneficiï 596 municipis rurals. Són aquells municipis amb menys de 2.000 habitants, situats en una comarca rural i amb una densitat inferior als 150 habitants per quilòmetre quadrat. Al Baix Empordà, n’hi ha 26. Són, per exemple: Colomers, Foixà, Forallac, Gualta, Jafre, la Pera, Palau-Sator, Serra de Daró, Ullà o Verges, entre d’altres.
Els representants del municipalisme han coincidit que és un avenç “històric” i han demanat “celeritat i urgència” en l’aprovació de la llei. L’objectiu de la norma és afavorir l’equilibri territorial i lluitar contra el despoblament. Per això, la llei incidirà en l’àmbit fiscal, per oferir deduccions de l’IRPF per trasllat, rehabilitació o adquisició de la residència habitual a un municipi rural. També incidirà en l’àmbit econòmic (per dotar els municipis de més autonomia financera) i d’habitatge (amb la creació d’una borsa d’habitatge rural). Finalment tabmé es crearà un portal únic a la seu electrònica per simplificar la burocràcia.
Durant l’acte d’aquest dimecres al Parlament, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va celebrar el consens entorn de la llei, i va assegurar que és un “punt d’inflexió”.
També ho va celebrar l’Associació de Micropobles de Catalunya i Eines de Repoblament. El seu president, Jaume Gilabert, va fer una crida a no desaprofitar una “oportunitat històrica” i va insistir que cal accelerar els tràmits. I des del Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya asseguren que aquest Estatut és una llei de país que afavorirà el repoblament.