Acaba la temporada d’estiu i des de Ràdio Capital hem volgut donar visibilitat aquelles persones que treballen sense parar durant aquests mesos. Per això, ens hem posat en contacte amb tres guies turístiques locals perquè ens expliquin la seva experiència. Les nostres protagonistes són tres dones que han construït el seu propi camí per parlar sobre la descoberta i coneixença del Baix Empordà. Avui parlem amb la Sandra Bisbe, la Francesca Blázquez i l’Esther Reig.
La Sandra Bisbe va començar treballant a Girona, però el 2010 va decidir ser guia especialitzada de l’Empordà. Tot i això, sempre ha hagut de combinar-s’ho amb altres feines, ja que la temporada forta era de maig a octubre, ja sigui amb formacions de turisme, treballant com a dinamitzadora en associacions o a la Biblioteca de Palafrugell, on treballa actualment. Fa dos anys, el 2022, va decidir reduir les seves visites guiades perquè no podia compaginar-se les seves dues feines i ara només conserva algunes visites guiades i algun operador turístic.
El seu triangle d’or ha sigut Begur, Pals i Palafrugell. En les seves rutes sempre barreja cultura, història, paisatge amb senderisme o cicloturisme. Per exemple, a Palafrugell feia el moviment obrer de finals del segle XIX i principis XX, o la ruta d’artesanes i obreres; a Begur fa la ruta del cinema, la dels indians i la de Carmen Amaya; a Torroella la ruta de la guerra de l’arròs; i ha fet col·laboracions amb Pla, entre moltes altres coses.
Els turistes aprecien molt un guia local, ja que la narració serà diferent que la d’un altre que no ho és. La Sandra té molts vincles aquí al Baix Empordà: el Gitano de Llafranc és el cosí del seu pare, els masovers del Mas Pla són els seus sogres i moltes vegades l’han saludat pel carrer mentre estava fent una visita guiada. Bisbe sempre ha intentat sortir una mica de les guies tradicionals.
El 2016 va ser un any, que segons ella, la temporada es va allargar molt i va arribar a fer 209 visites. Normalment, fa visites d’hora i mitja, tot i que ha de fer de tot… De fet, últimament, ha fet algunes fins i tot de trenta minuts, ja que és el que volen els clients. El més important per a ella, és intentar transmetre totes les emocions que ha sentit creant aquella visita guiada.
No és un secret si afirmem que un dels principals problemes del turisme a la Costa Brava és la massificació que hi ha. En aquesta problemàtica, les guies turístiques tenen un rol molt important, ja que elles poden ajudar a fer que hi hagi un canvi i que es desenvolupi un turisme adequat.
La Francesca també ho té clar, el turisme s’ha de cuidar i, per això, també és necessari potenciar altres sectors i desviar una mica l’economia, centrada exclusivament en el turisme. Ella és de Platja d’Aro i fa un any i mig que viu a Palafrugell, durant tot l’any és professora d’idiomes i durant l’estiu o temporada alta s’ho combina amb guia local. Quan era jove, se’n va anar a estudiar anglès i al cap de set anys va tornar a Catalunya, va ser en aquest moment quan va començar a exercir com a guia turística.
La majoria dels seus clients són francesos i espanyols. Les rutes que tenen més èxit són Pals i Peratallada i, des de fa poc, ha començat a fer Begur. Cada client té les seves preferències i la Francesca intenta adaptar-se a tots ells.
La Francesca i la Sandra coincideixen en el fet que les visites guiades han de tenir un valor i s’han de poder treure profit. No és el mateix visitar un poble sense saber la història, que visitar un poble on saps que ha passat en cada carrer.
Qui també hi està d’acord és l’Esther, una dona que porta el turisme a les venes. Per ella Pals, el seu poble, és especial i en gairebé tots els carrers et pot trobar una història. Des de ben petita que ha estat lligada al sector del turisme. Ella vivia al Quermany Petit, a la muntanya. Uns anys més tard, es va traslladar amb la seva tieta a Palafrugell i, finalment, ja va tornar a Pals.
Quan venien els seus amics, ella els hi ensenyava el seu poble, els portava pel nucli antic i els explicava les curiositats i les històries de Pals. A part, alguna vegada, per guanyar una petita propina, guiava als turistes perduts fins a un punt en concret. D’aquesta manera ja feia les seves primeres passes com a guia turística i, a mesura que passava el temps, s’adonava que vivia en un poble amb molt potencial del qual ella sabia molta informació.
Al llarg del temps, ha treballat fent visites privades al Museu Dalí i fent de guia turística per Girona i Peratallada, però actualment, treballa a l’Oficina de Turisme de Pals. L’Esther ens explica que últimament el que té més demanda són les rutes guiades i les excursions.
Algunes vegades s’apropen turistes a l’Oficina de Turisme i li pregunten per alguna caleta de la Costa Brava que no hi ha cap persona, però està clar, que si venen un 15 d’agost, aquella cala estarà plena de gent i això ells no s’ho esperen. Les nacionalitats dels turistes són molt diverses, però dels que n’hi ha més són els holandesos.
Les seves visites guiades intenten ser molt sensorials. A l’Esther li agrada fer tocar les parets o el terra, perquè vol que els turistes puguin notar les diferents rugositats o els canvis de temperatura. També hi ha moments que demana fer silenci perquè puguin escoltar el repic de les campanes o els simples sorolls del dia a dia a Pals. Tot això ho va començar a valorar quan va fer una visita guiada per una persona cega fa uns quants anys. Amb el temps, ha resultat que aquesta persona és un diputat de Junts que actualment està al Parlament de Catalunya, es tracta del gironí Isaac Padrós.
Padrós va venir per una campanya d’accessibilitat turística i va estar acompanyat de la seva família i del seu gos, Guilty. L’Esther ho recorda com un dia molt maco.
La coneixença del Baix Empordà es pot fer a través de moltes mirades, però amb una guia turística és més senzill conèixer els secrets i racons d’aquest territori.