15.6 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

L’estiu ha estat molt càlid i pluviomètricament irregular al Baix Empordà

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’estiu 2018 ja ha finalitzat en termes meteorològics i el balanç que en podem fer és que ha estat càlid o molt càlid  i pluviomètricament molt irregular al Baix Empordà.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya en el seu darrer butlletí estacional, la temperatura mitjana dels mesos de juny, juliol i agost presenta, en tots tres mesos, una anomalia positiva respecte la mitjana climàtica del període 1961-1990.

[table id=11 /]

Destaquen els valors assolits a les estacions automàtiques de La Tallada d’Empordà i Torroella de Montgrí que van presentar una desviació de +2ºC respecte els valors mitjans durant el mes de juny.

[table id=10 /]

L’agost ha estat molt càlid sobretot al sector litoral i el principal responsable en va ser l’onada de calor que ens va afectar des de finals de juliol i durant tota la primera setmana d’agost.

Més que registres excepcionalment elevats de temperatura màxima, va ser la inhibició de la marinada el que va provocar temperatures mínimes de rècord.

L’observador de l’Estartit, Josep Pascual, va enregistrar la temperatura mínima més elevada mai abans assolida en els seus 49 anys de registres meteorològics. Si la nit del 2 al 3 d’agost ja s’havia enregistrat el rècord de temperatura mínima amb 26.4ºC, la nit del 4 al 5 d’agost la temperatura no va baixar de 29.2ºC, un registre molt lluny del 3r valor més elevat que es va produir el 6 de setembre de 2016 amb 26.1ºC de mínima.

Anomalia temperatura estiu 2018. Butlletí estiu 2018 del Servei Meteorològic de Catalunya.

Pel que fa a les precipitacions d’aquest estiu, la comarca baix empordanesa ha enregistrat uns valors propers a la mitjana climàtica, però la distribució ha estat molt irregular degut a que la majoria d’episodis de precipitació s’han concentrat en pocs dies i en forma de xàfecs.

Destaquem el mes de juliol el qual es va produir gairebé el doble de precipitació que la mitjana climàtica a la meitat nord de la comarca.

A l’altre cara de la moneda trobem un agost molt sec, especialment a la zona més litoral amb un dèficit de fins el 70% de la pluja mensual.

Anomalia precipitació estiu 2018. Butlletí estiu 2018 del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -