L’Hospital de Palamós ha fet la seva primera donació de multi-teixits, un procediment que permet donar una nova vida a diferents parts del cos com ossos, tendons, pell, artèries, còrnies i vàlvules cardíaques de pacients que han mort. Aquesta primera extracció ha estat possible gràcies a la coordinació entre el grup de teixits de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, el Donor Center, encarregat de l’extracció, i el Banc de Sang i Teixits, que rep aquests materials.
Aquest èxit ha estat gràcies a la implicació del personal d’infermeria, que està en contacte directe amb els pacients i les seves famílies durant l’ingrés hospitalari. El paper de les infermeres i infermers ha estat fonamental a l’hora de detectar possibles donants, a més de la sensibilitat i generositat dels familiars dels pacients, que han permès fer possible aquestes donacions, tot i el moment difícil de la pèrdua.
Amb aquesta nova donació, l’Hospital de Palamós s’afegeix a altres centres hospitalaris de la Regió Sanitària de Girona, com l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, l’Hospital Santa Caterina de Salt i l’Hospital d’Olot, que ja són punts actius de donació de multi-teixits. Aquest procés s’emmarca en l’expansió de la donació de teixits a hospitals comarcals de Girona, un programa que va començar amb la donació de còrnies el 2017.
De fet, la donació de còrnies a l’Hospital de Palamós ha aconseguit els seus millors resultats l’any 2023, amb 56 donants registrats, la xifra més alta des de l’inici del programa fa set anys. A més, el 2023 ha estat un any de novetats, ja que per primera vegada l’hospital ha pogut atendre donants procedents de les tres línies assistencials: hospitalària, sociosanitària i atenció domiciliària gràcies a una prova pilot de donació en atenció pal·liativa a domicili, implementada a nivell de Catalunya.