La cantant Lídia Pujol ha estat guardonada amb el 5è Premi Espai Ter en reconeixement a la seva trajectòria musical i artística però també al seu compromís social. El guardó, concedeix l’Espai Ter de Torroella, “apadrina” un projecte musical escollit per una comissió integrada per diversos experts en música. L’objectiu: donar suport als projectes de creació musical i professional per la seva contribució a la música en català.
Aquest suport inclou la cessió d’espais de residència, en l’enregistrament i edició del treball, l’estrena i la presentació a aquest equipament, a més del suport a la gira. “Un dels nostres objectius és el de donar suport a la creació, no volem ser només un espai dedicat a l’exhibició”, explica el seu director, Antoni Roviras. “El projecte insisteix molt en l’apadrinament i en el treball en ecosistema, on tots hi guanyem”, afegeix.
‘Babel’ donava títol a una de les cançons del seu primer disc i ara commemora vint anys de trajectòria musical i artística de la cantant catalana. El projecte fa un recorregut per dues dècades de música, poesia, compromís social i pensament crític. “M’ha portat a revisar d’on vinc i per on he passat. És un disc que m’ha convidat a prendre consciència” assegura Pujol.
I ‘Babel’, que etimològicament vol dir balbuceig, és la banda sonora d’una recerca de tot aquest procés. “Vaig començar amb un crit, el disc de Iaie (2003), i una cançó, Babel”, explica la cantant. En aquest sentit, diu que tot i que en un primer moment la va “desconcertar” el guardó per a un projecte que ja tenia al cap, després l’ha fet “molt feliç”. “És un conhort”, assegura.
El disc es publicarà a principis del 2024 i la gira s’inaugurarà el 3 de febrer en aquest mateix espai on aquests dies Pujol i els músics dirigits per Dani Espasa estan gravant. Recull temes cabdals de la seva carrera però també presenta algunes peces inèdites que miren “cap al futur”.
Per això, compta amb missatges de tradició popular i d’autors com Emily Bronte, Palau i Fabra, Maria Mercè Marçal o Sergi Belbel. També hi ha composicions d’Òscar Roig, Enric Gispert i Dani Espasa així com de la pròpia Pujol. I hi ha arranjaments, direcció i producció tant d’Espasa com de Pau Figueres. “Em fa il·lusió que hi apareguin tots dos, que comparteixin alhora i hi hagi aquest relleu generacional”, explica la cantant.
Reconeixement a la música en català
L’Espai Ter va crear aquests premis l’any 2018 com un guardó anual que enguany adoptarà la categoria de bianual per poder deixar més temps a la creació del projecte i al seu acompanyament posterior amb la gira. El de Pujol serà el primer amb aquesta nova modalitat. En la primera edició va guardonar al conjunt instrumental Spanish Brass pel seu projecte ‘Mira si hem corregut terres’. També l’han rebut Mazoni i el pianista i compositor Manel Camp.
La creació d’aquest premi ha significat, a més, l’impuls a una nova col·lecció discogràfica al territori català: els Premis Espai Ter de música que edita anualment el treball guardonat.