La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona ha actualitzat les previsions de collita per al 2024, amb una estimació de 83.500 tones, xifra que es manté en la línia dels darrers anys. La collita destaca per la diversificació de varietats, amb un creixement moderat de les varietats Golden Delicious i Granny Smith, mentre que altres com la Red Delicious i la Royal Gala han experimentat una disminució respecte a les expectatives inicials.
Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador), les tres empreses productores i comercialitzadores de la poma, destaquen que aquesta última collita s’ha caracteritzat pel gran nombre de fruits que han quallat, el que ha resultat en un calibre de fruit més moderat. Aquestes xifres es van presentar ahir durant l’assemblea anual de socis de la IGP que va tenir lloc a l’Hotel La Costa Beach & Golf Resort de Pals, esdeveniment que va servir perquè el cuiner i divulgador Pep Nogué rebés el premi Poma de Girona com a reconeixement a la defensa del producte de qualitat i pel compromís amb la difusió dels valors associats a la Poma de Girona.
La trobada va comptar amb les intervencions de Jaume Armengol, president de Poma de Girona; Vanessa Peiró, diputada de Girona Excel·lent i Mercats de la Diputació de Girona; Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya; i Pere Parramon, subdelegat del Govern espanyol a Girona.
Segons va explicar Jaume Armengol, president de Poma de Girona, durant l’assemblea anual celebrada a Pals, les tres empreses productores estan intensificant la seva aposta per varietats innovadores i adaptades a les noves necessitats del mercat i les condicions climàtiques. Armengol va subratllar que aquestes noves línies de treball tenen com a objectiu principal satisfer les demandes dels consumidors, així com de la gran distribució.
Sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic
Durant l’acte, Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i Ramaderia, va posar l’accent en la qualitat i la sostenibilitat de la Poma de Girona, destacant que el sector és un referent en innovació. Altisent va elogiar la capacitat d’adaptació dels productors, que han integrat mesures com el control de plagues, la gestió hídrica amb el sistema Giroreg i la protecció de les plantacions mitjançant pals i malles. A més, va recordar que el 2025, any en què Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, es promourà aquest producte de manera destacada.
Vanessa Peiró, diputada de Girona Excel·lent, va afegir que la poma és un símbol de la identitat gastronòmica de les comarques gironines. Va reivindicar la importància d’aquest fruit no només com a producte de consum, sinó també com a element que reforça la marca Girona.
Un dels moments destacats de l’assemblea va ser l’entrega del premi Poma de Girona al cuiner i divulgador Pep Nogué. Aquest guardó, que reconeix la seva tasca en defensa del producte de proximitat i de qualitat, s’ha atorgat en edicions anteriors al cardiòleg Ramon Brugada i als germans Roca. Nogué, en el seu discurs, va reivindicar la feina dels pagesos i va destacar la importància de consumir aliments amb identitat i història. “Comprar producte local és una manera de donar suport a la pagesia i a la sostenibilitat”, va dir.
La Poma de Girona no només és un referent en l’àmbit local i català, sinó també en l’escena estatal i internacional. Amb un 36% de la producció de pomes de Catalunya i prop d’un 20% de l’Estat, aquesta indicació geogràfica protegida consolida la seva posició al mercat. Pere Parramon, subdelegat del Govern espanyol a Girona, va destacar la gran reputació del producte arreu del món gràcies als estrictes controls de qualitat i a les pràctiques sostenibles.