L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha llançat el servei “Patis Inclusius” aquest octubre a l’Institut Puig Cargol, dins el seu compromís amb les polítiques d’igualtat i inclusió. Aquesta iniciativa, impulsada per la regidoria d’Igualtat i coordinada pel Servei d’Atenció Integral del Baix Empordà, busca oferir un espai d’atenció i assessorament a l’alumnat sobre temes de diversitat afectiva, sexual i de gènere, així com resoldre dubtes i acompanyar els joves que ho necessitin.
El servei es prestarà els primers i tercers dimecres de cada mes, durant l’hora del pati, i forma part d’un projecte més ampli per promoure la diversitat als centres educatius de la comarca. A través d’aquest punt d’atenció, l’alumnat podrà rebre informació i suport sobre orientació sexual, relacions afectives i identitat de gènere, amb un enfocament LGTBIQ+.
La regidora d’Igualtat, Elena Montiel, ha destacat que era “imprescindible” disposar d’un recurs com aquest dins l’institut per garantir que els joves tinguin un espai confidencial on expressar-se lliurement o manifestar possibles discriminacions. Montiel ha subratllat la necessitat d’atendre individualment cada alumne per ajudar-lo a gestionar qualsevol inquietud o problema relacionat amb la seva identitat o orientació.
Aquest nou servei complementa altres accions formatives que s’han dut a terme durant els últims sis anys a l’Espai Jove de Calonge i Sant Antoni, com part dels projectes de l’Àrea de Joventut. Aquestes activitats tenen com a objectiu educar i sensibilitzar sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere dins l’àmbit educatiu, reforçant així els valors d’inclusió i respecte entre els joves.
David Martín, conseller comarcal de Polítiques d’Igualtat, ha subratllat que el nou servei és un exemple clar de les polítiques d’inclusió de proximitat que el Servei d’Atenció Integral del Baix Empordà vol estendre als municipis de la comarca. Segons Martín, l’objectiu és oferir un espai on es visibilitzi la diversitat afectiva i de gènere, alhora que es treballi per prevenir actituds i conductes discriminatòries entre els estudiants.
Per la seva part, Mercè Gutiérrez, directora de l’INS Puig Cargol, ha valorat molt positivament la implementació d’aquest nou recurs dins el centre, i ha destacat que el servei “Patis Inclusius” es converteix en un complement perfecte a les iniciatives que ja es desenvolupen al centre en matèria de convivència, coeducació i benestar emocional.
A més d’oferir atenció directa a l’alumnat, el Consell Comarcal del Baix Empordà, a través del Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, posa també a disposició de tota la ciutadania un servei d’atenció social, acompanyament psicològic i assessorament jurídic. D’aquesta manera, es busca garantir que tothom tingui accés a un suport adequat en cas de necessitar-lo.