14.2 C
Pals
Divendres, 22 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Lluís Amat: “L’autoprotecció i la responsabilitat individual són imprescindibles per evitar incendis”

Empordà Imprescindible
Empordà Imprescindible
Lluís Amat: "L'autoprotecció i la responsabilitat individual són imprescindibles per evitar incendis"
Loading
/

Aquest estiu s’ha vist marcat especialment pels incendis que hi ha hagut arreu del país. A l’Empordà, concretament, hi ha hagut dos dels incendis més greus: el del Cap de Creus i el del Montgrí. El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) avisa que el 2021 serà “un any complicat per les masses forestals”. Asseguren que la primavera i estiu molt secs, sumat a l’onada de calor forta de l’agost, està afectant greument els boscos, i que els efectes de la sequera ja són evidents a moltes zones com ara l’Empordà. Per parlar d’aquest tema i aprofundir més en la situació del Baix Empordà, al Supermatí hem parlat amb Lluís Amat, diputat de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona.

Lluís Amat explica que aquest estiu ha sigut molt preocupant a tot el territori, i que aquest elevat risc d’incendis és una prova que “la situació del canvi climàtic no és cap broma”. És per això que Amat destaca la importància de la prevenció d’incendis, i apunta que és gràcies a aquesta que l’estiu ha acabat “prou bé” pel que podria haver sigut. El diputat ha recordat que, al Baix Empordà, concretament, hi ha un 54% de terrenys forestals, i que per això són tan importants les intervencions de prevenció.

Amat ha detallat algunes d’aquestes intervencions. Recorda que, al 2014, es va crear un programa d’assistència a municipis per tal d’oferir noves maneres de prevenir focs. A través d’aquest programa, el 98% dels municipis de Catalunya tenen plànols de delimitació com a mesura de prevenció (al Baix Empordà ho tenen tots els municipis). A part d’això, Lluís Amat també destaca els més de 100 projectes executius que ja hi ha plantejats per fer franges perimetrals de protecció.

Lluís Amat ha explicat que aquesta és la feina que poden fer des de les administracions. Per una altra banda, però, també ha assegurat que és clau el paper de propietaris de terrenys i de tots els ciutadans: “Les mesures d’autoprotecció no s’acaben d’entendre com una responsabilitat i obligació dels propietaris. Ho hauríem d’entendre, i s’hi hauria d’incidir més”. Amat assegura que les administracions poden administrar i conscienciar, però que sense “l’autoprotecció i la responsabilitat individual no ens en sortirem”.

Finalment, el diputat de Medi Ambient també ha apuntat que una altra de les majors prevencions que hi pot haver és evitar que el món de l’agricultura i la ramaderia es perdi. És per això que Amat ha recordat la importància de consumir producte local i així assegurar que hi ha activitat i feina pels agricultors i ramaders de la comarca.

Recupera el programa sencer aquí.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios