Els treballs arqueològics a l’església vella de Santa Cristina d’Aro, al Baix Empordà, han descobert 35 noves tombes d’època alt medieval. Aquestes restes se sumen a les ja documentades anteriorment, elevant el total a una cinquantena. El jaciment, descobert durant les obres de la urbanització Serra-Sol als anys 60, confirma diferents fases constructives del temple i testimonia l’evolució històrica de l’espai.
El consistori ha expressat la voluntat de convertir el jaciment en un espai museïtzat. Per aquest motiu, l’actual campanya s’ha centrat en la documentació de les tombes, moltes de les quals es troben en diferents graus de conservació. Els arqueòlegs han detectat restes òssies amb posicions forçades, indicis d’intencions rituals com el sobreelevat del cap, i evidències de reutilització de les tombes per a múltiples enterraments.
Entre les troballes més singulars destaca una tomba de 2,2 metres de llarg que contenia les restes d’un adult d’alçada excepcional per l’època, entre 1,8 i 1,85 metres, juntament amb les d’un infant. Aquesta alçada, notable en un context de deficiències nutricionals i sanitàries, podria haver condicionat les dimensions de la sepultura.
Les investigacions també han posat de manifest la concentració de tombes prop de la capçalera de l’església, la zona considerada més sagrada, un fet que podria estar relacionat amb la cerca de privilegis religiosos després de la mort. Sota dues tombes s’ha descobert un forn que apunta a l’existència d’un primer nucli de poblament vinculat al temple paleocristià, en ús fins al segle X, quan es va traslladar l’activitat a l’actual església d’origen romànic.