14.1 C
Pals
Dilluns, 27 gener 2025
- Publicitat -

Localitzen diversos arts de pesca perduts al litoral de Llafranc

Un grup de submarinistes liderat per membres de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona han localitzat i caracteritzat arts de pesca perduts al litoral de Llafranc, al novembre els retiraran

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El passat diumenge es van localitzar i caracteritzar arts de pesca perduts al mar a la costa de Llafranc. L’activitat organitzada per la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) preveu accions per a la minimització dels efectes negatius de les xarxes de pesca perdudes sobre els ecosistemes marins.

L’activitat va comptar amb la participació de membres de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona i més d’una vintena de voluntaris, 14 dels quals bussejadors. Els facultatius van donar indicacions als submarinistes per assegurar una caracterització adequada de les xarxes i del seu nivell d’integració amb el medi, ja que cal valorar si la retirada d’aquests arts pot produir efectes més negatius sobre els ecosistemes que els que es deriven del seu manteniment al fons.

Anant a l'expedició per buscar arts de pesca a la zona de Llafranc | Imatge de FECAS
Anant a l’expedició per buscar arts de pesca a la zona de Llafranc | Imatge de FECAS

El projecte consta de dues fases, la primera fer un diagnosi de la situació fins als 30 metres de fondària del litoral català i una segona fase de localització i caracterització d’arts de pesca perduts. En la segona fase, iniciada aquest diumenge a Llafranc, l’objectiu és caracteritzar amb el major detall possible la situació i estat dels arts de pesca perduts davant les zones aparentment més afectades. Aquesta informació, una vegada revisada per experts científics, facilitarà a l’Administració prosseguir amb la seva extracció correcta.

Les xarxes i altres estris de pesca que s’abandonen o es perden als fons marins són una amenaça greu per a la vida marina arreu del món. A més d’implicar una pèrdua econòmica directa per als pescadors, que han de reposar el material perdut, les arts de pesca abandonades als fons marins afecten de manera negativa els ecosistemes marins i els recursos pesquers, ja que capturen peixos de manera passiva però sense cap benefici per a les pesqueries, i a més malmeten els organismes bentònics, com les gorgònies, els coralls o les esponges. Així mateix, les xarxes poden crear situacions de risc per a la navegació i per als banyistes i submarinistes.

Durant el mes de novembre, es preveu la retirada dels arts de pesca localitzats amb la participació d’un equip professional de treballs subaquàtics, que comptarà amb les dades de localització i caracterització obtingudes, i també els criteris científics adients per minimitzar l’afectació als ecosistemes de les retirades.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La renaixença que ens mereixem

Aquests dies el cap em va a 300.000 revolucions. El que ha passat als Estats Units, amb la pujada...

Altres notícies