6.4 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Localitzen marques d’ús a les fustes de la sentina del derelicte de les Illes Formigues II

La darrera campanya d’excavació al derelicte Illes Formigues II del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha permès documentar elements de la bomba d’eixugada d’aquest vaixell romà localitzat a gairebé 50 metres de fondària i maques d’ús a les fustes de la sentina

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’excavació del derelicte -vaixell o part d’un vaixell enfonsat totalment o parcialment- Illes Formigues II ha permès documentar elements de la bomba d’eixugada i marques d’ús a les fustes de la sentina. Aquesta excavació impulsada pel Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), unitat de recerca del Museu d’Arqueologia de Catalunya, s’emmarca en el projecte quadriennal de recerca arqueològica “El derelicte Illes Formigues II i el comerç de productes bètics al Nord-est Peninsular”.

En la darrera campanya s’ha excavat la zona de popa del vaixell, el costat de babord. S’han documentat i extret un total de 34 àmfores senceres de tres tipologies, les quals estan en procés de conservació i estudi dels continguts al laboratori del MAC-CASC.

Un cop extretes aquestes àmfores s’ha pogut documentar i estudiar parcialment la fusta del vaixell. En aquesta zona de popa s’han localitzat diferents elements de la bomba d’eixugada, com la caixa de fusta de recollida d’aigua, l’eix de bronze de la bomba i un coixinet també de bronze.

En les fustes que conformen el terra del celler del vaixell, on anaven estibades les àmfores, s’han localitzat un seguit de marques numerals pintades, que podrien ser referències al número d’ordre d’aquestes peces per la seva retirada pel manteniment de la sentina i posterior recol·locació. Aquestes marques no tenen paral·lel en cap altre vaixell antic localitzat al Mediterrani.

El derelicte Illes Formigues II constitueix un jaciment subaquàtic del litoral de Palamós que conserva la fusta del vaixell i la càrrega que transportava. Des del CASC reconeixen que aquest jaciment ha patit espoli i encara avui dia en continua patint. Un dels hàndicaps d’aquesta excavació és l’elevada fondària a la qual es troba, gairebé 50 metres, fet que complica el treball científic de l’equip d’arqueòlegs. El projecte compta amb finançament propi del MAC i de la Direcció General de Patrimoni Cultural.

Rut Geli: “El vaixell ‘Illes Formigues II’ és un jaciment excepcional a casa nostra”

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies