L’equip científic marí ha detectat la presència de Caulerpa cylindracea a la cala Mongó i els voltants de les Illes Medes. Aquesta és una alga considerada espècie invasora i que actualment cada cop és més freqüent al Mediterrani i que suposa un risc per l’ecosistema marí, i és molt complicat d’erradicar un cop s’ha establert en una zona.
L’alga en qüestió creix damunt de les roques i zones arenoses submarines ianiquila les altres espècies vegetals que hi conviuen. La resistència de l’espècie la caracteritza i la fa difícil d’eliminar, ja que aquesta pot arribar a viure dies fora de l’aigua i, un cop arrela en un lloc, es reprodueix ràpidament.
A Catalunya, aquesta alga invasora es va localitzar per primera vegada el 2008 davant les costes del Garraf. I des d’aquí, s’ha extés pel del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva i l’Empordà. Ara, la Caulerpa cylindracea ha entrat també dins l’àmbit protegit del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.
Precisament, s’han localitzat dues zones d’aquesta alga als extrems nord i sud de l’àrea marítima dins la zona de protecció. Una s’ha trobat a prop de l’arxipèlag de les Medes, i l’altra, damunt una praderia de posidònia de Cala Montgó.
Des del parc natural, avisen que un cop avaluada la situació, s’intentarà actuar amb rapidesa per tal d’erradicar l’alga.
El director del parc declara, però, que estan pendents de veure si una prova que s’ha fet al Cap de Creus és efectiva. En paral·lel, també s’editarà material de difusió per demanar a tots aquells qui naveguin o facin submarinisme que vagin amb cura, per evitar que aquesta espècie invasora pugui estendre’s més.