La pròxima edició de l’Oncotrail, prevista per als dies 4 i 5 d’octubre, reunirà 330 equips a Palafrugell, xifra rècord per a aquesta prova solidària que combina esport i solidaritat. La Fundació Oncolliga Girona, amb el suport de l’Agrupació Excursionista Palafrugell i el Club Atlètic Palafrugell, ha decidit ampliar el nombre de places disponibles en resposta a l’augment d’equips interessats, que en les darreres edicions havien quedat fora per la limitació de dorsals. A més, la voluntat de l’organització és aconseguir arribar als 400.000 € recaptats en l’edició d’enguany.
Els equips que vulguin participar-hi hauran de preinscriure’s al web oficial, www.oncotrail.cat, entre el 20 i el 31 de gener. El 5 de febrer es durà a terme un sorteig davant notari per adjudicar els 330 dorsals disponibles. Ho ha explicat el director de l’Oncotrail, Lluís Comet.
Durant la presentació oficial de la dotzena edició, celebrada al Museu del Suro de Palafrugell, els organitzadors han detallat com es van distribuir els 396.772 euros recaptats l’any passat gràcies als donatius dels equips participants. Una part significativa es va destinar a hospitals gironins i centres mèdics, destacant: els 50.000 euros per a l’Hospital Trueta, per adquirir nou equipament com butaques i llits; els 43.000 euros a l’Institut Català d’Oncologia de Girona, per un ecògraf portàtil i altres materials; i les aportacions similars per als hospitals de Palamós, Figueres, Olot, Blanes i Campdevànol, així com a la Clínica Salus Infirmorum, que crearà un jardí terapèutic.
A més, es van destinar 45.000 euros a un projecte de recerca de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona centrat en el diagnòstic precoç del càncer de pàncrees, una aportació que també es farà amb fons de la propera edició de la cursa, ja que és un projecte complex.
Els serveis assistencials de la Fundació Oncolliga Girona també es van beneficiar dels fons, amb 19.000 euros per a la compra d’un vehicle per desplaçaments i 119.000 euros per mantenir serveis com el suport psicològic, fisioteràpia o el banc de perruques per a pacients i familiars.
Una prova consolidada
Des de la seva creació el 2013, l’Oncotrail s’ha convertit en un referent de solidaritat al Baix Empordà i arreu de les comarques gironines. Aquesta prova esportiva consisteix a recórrer 100 quilòmetres per equips de fins a 8 membres, caminant o corrent, per corriols de la Costa Brava i les Gavarres. Cada equip ha d’aportar un mínim de 1.000 euros per participar-hi. La presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa, reconeix que participar-hi és un repte, però reconeix que són “coses boniques que se sumen en aquest recorregut de més de 100 quilòmetres”.
En les seves dotze edicions, l’Oncotrail ha aconseguit recaptar més de 2,7 milions d’euros, que s’han destinat íntegrament a millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus familiars.