11.2 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

L’ONU reconeix l’aposta de Torroella per la sostenibilitat

Les Nacions Unides reconeixen l’esforç del municipi en la conservació del patrimoni natural i el turisme sostenible

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La cerimònia d’entrega dels guardons ha tingut lloc aquest divendres 6 de setembre, durant el 14è Fòrum Global d’Assentaments Urbans, celebrat a la seu de la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Àfrica, a Etiòpia

L’Ajuntament de Torroella de Torroella de Montgrí ha rebut un reconeixement dels prestigiosos premis mundials Sustainable Cities And Human Settlements Awards, que convoca el Global Forum on Human Settelments (GFHS), un organisme vinculat a l’ONU. En concret, ha guanyat el guardó en la categoria Global Low-Carbon Ecological Scenic Spot i ha estat seleccionat, entre d’altres motius, per haver establert un bon model de desenvolupament sostenible i resilent, i per la integració de l’ecoturisme en la seva planificació.

Els premis s’han lliurat durant el 14th Global Forum on Human Settlements, que han tingut lloc els dies 5 i 6 de setembre a Addis Abeba (Etiòpia). Els responsables de recollir el premi han estat l’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, la regidora de Destinació Turística, Dúnia Oliveras i l’assessor turístic municipal, Josep Capellà.

El comitè avaluador també ha destacat el caràcter innovador del Life Pletera i l’aposta per la posada en valor del territori, no només per millorar la qualitat de vida de la població, sinó per la seva capacitat de dinamització turística. A més, valora molt positivament el caràcter demostratiu i que hagi estat un exemple, multidisciplinari, de bones pràctiques per mitigar i adaptar les zones litorals als efectes del canvi climàtic.

L’Alcalde de Torroella de Montgrí ha manifestat que «Aquest nou reconeixement internacional ens encoratja a seguir apostant fort per aquest canvi de model de desenvolupament territorial i de promoció turística, i reconeix l’esforç del municipi durant les darreres dècades.»

L’Alcalde ha participat en una taula rodona on ha presentat el cas de Torroella de Montgrí i l’Estartit, com experiència de regeneració sostenible d’un destí litoral a la Costa Brava. Segons Colomí, «Aquesta regeneració ha estat possible gràcies a una bona planificació urbanística, una aposta decidida per la protecció i valorització del territori, inversions en accions específiques en que l’aposta per la sostenibilitat ha estat el factor clau i una promoció de la qualitat i l’excel·lència de la destinació.»

Un nou premi per l’aposta per la sostenibilitat

El guardó que s’ha atorgat aquest setembre a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es suma al concedit al passat mes de març, on Torroella de Montgrí – L’Estartit – Illes Medes va ser escollida com una de les 10 destinacions més sostenibles del món per l’organització internacional Green Destinations.

El 2019 és el tercer any en què la destinació Torroella de Montgrí – L’Estartit – Illes Medes obté un reconeixement en els premis Green Destinations. El 2018 va aconseguir el segon premi en la categoria de Terra (Medi Ambient i Clima) i el 2017 va ser finalista entre les 100 destinacions més sostenibles.

A aquests guardons també s’hi afegeix la concessió de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter i l’acreditació de 28 empreses vinculades amb activitats turístiques dins l’àmbit del parc natural. Aquesta certificació és atorgada per la Fundació EUROPARC, que mostra el compromís voluntari d’espais naturals i empreses turístiques envers la sostenibilitat ambiental i el turisme sostenible.

El municipi també forma part de NECSTouR, la xarxa de regions d’Europa per un turisme sostenible i competitiu, format per 28 autoritats regionals de turisme i associat a representants dels sectors acadèmic i de la indústria.

D’altra banda, l’Ajuntament va posar en marxa el 2006 les normatives ISO 9001 i ISO 14001 i un sistema europeu voluntari de gestió ambiental, l’EMAS, destinat a millorar l’eficiència dels recursos, reduir riscos i donar exemple amb la declaració de bones pràctiques. Al 2010 també es va aconseguir la certificació Q de qualitat turística, per la gestió de platges i el passeig marítim, que es renova anualment.

La Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, amb seu al municipi, és una altra mostra de la voluntat municipal de donar suport a l’estudi, restauració, gestió i difusió dels espais naturals del litoral del Baix Ter.

La sostenibilitat, un element transversal en la gestió municipal

L’aposta per la sostenibilitat s’ha integrat com un element transversal en la gestió local, atesa la singularitat i l’alt valor mediambiental del municipi, on hi conflueixen una gran diversitat d’espais i hàbitats, protagonitzats pel massís del Montgrí, les illes Medes, els aiguamolls del Baix Ter i la fèrtil plana agrícola. Actualment, el 67 % del terme municipal es troba protegit fins del Parc Natural i només un 10% és sòl urbà.

Aquesta elevada qualitat ambiental es troba clarament reflectida en la franja litoral del municipi. Dels 15,1 km de longitud, només un 30% està urbanitzat i la major part dels 5,4 km de platges aptes per al bany, són de caire natural.
A part de l’evident protecció dels espais naturals, ja fa molts anys que es posen en marxa polítiques destinades a conjugar de manera adequada l’activitat turística del municipi amb la preservació del medi, en perfecte harmonia amb el desenvolupament econòmic. Així, hi ha una clara aposta per la sostenibilitat en tots els seus àmbits: desenvolupament turístic respectuós amb l’entorn, mobilitat, estalvi energètic, optimització de la gestió forestal pública, gestió de residus, recuperació d’espais, etc.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies