El Baix Empordà ha perdut durant l’any passat un 20% dels llocs de treball, a partir de l’últim trimestre i coincidint amb el final de la temporada turística. Aquesta xifra situa la comarca en la segona posició de les comarques gironines amb més inestabilitat laboral, només superada per les poblacions costaneres de la Selva (35%). Segons el sindicat UGT, aquest model és responsable de que la renda de les famílies empordaneses, així com de la província, sigui inferior a la mitjana catalana.
Aquestes dades es desprenen de informe publicat per UGT Girona on posa de manifest el perjudici de la temporalitat en la renda familiar. Per fer-lo s’ha basat en l’evolució laboral dels últims deu anys a la província. Les comarques costenques tenen un patró que les diferencia de les comarques d’interior, menys dependents del turisme.
Així, les comarques amb més inestabilitat laboral (Selva Marítima, Baix Empordà i Alt Empordà; 15,60%, 20,84% i 15,02% respectivament) són també les que tenen una renda per càpita familiar (RFDB) més baixa de Girona. El Baix Empordà es situa en aquest cas en tercer lloc, amb una RFDB de 13,4.
Aquí, els pics màxims d’ocupació es donen en els tercers trimestres de l’any, mentre que en el quart i en el primer aquesta baixa en picat. Aquesta situació és, segons rebla el document, la responsable de la “precarietat i de la manca de projecte” que predomina a la comarca. El sindicat valora que “tot i que la feina augmenta quantitativament en època estival, no ho fa en qualitat”.
Més ocupats
En xifres anuals, el Baix Empordà va recuperar l’any passat 1491 places de feina respecte el 2016. Enguany els 3 primers trimestres mostren un total de 46763 ocupats, un augment de 3202 contractats respecte el 2017. Aquesta xifra, però, restarà inexacta fins que acabi l’últim trimestre de l’any.