Un llibre és un tresor, no només per les idees que s’hi troben, sinó també per les idees que generen al lector. Justament, la recerca per despertar l’esperit crític, és el que per a mi la filòsofa Marina Garcés busca en el seu nou llibre Nova il·lustració Radical.
Aquesta autora en té acostumats a llibres i articles en els que es radiografia la societat actual, i les seves problemàtiques. Justament en aquest últim assaig, el qual forma part d’una escriptura en curs, l’autora reflexiona sobre el que ella anomena la condició postuma: un sobreviure, els uns contra els altres, en un temps que només resta.
Marina Garcés, en un llibre de reflexió sobre el nostre temps, mostra com la sobreproducció, l’academicisme, la immediatesa, han provocat que una de les societats més formades, estan lluny d’arribar a l’emancipació (Analfabetisme il·lustrat), hem entrat en una nova era de credulitat, ja no en la naturalesa, sinó en altres formes de dominació smart.
Per tant, Marina Garcés, en aquest assaig aposta per una nova il·lustració radical. Proposa, aturar-se, agafar distància amb el fluxe d’informació que assumim diariament, per així comprendre els fets, crear una opinió, i finalment, poder arribar a un esperit crític.
Crec sincerament, que l’assaig de Marina Garcés, és una excel·lent recomanació de llibre per tal de incentivar un element imprescindible en la nostra societat com és l’esperit crític i l’emancipació de les persones. En un moment en el que es preveu un canvi substancial en les nostres societat, necessitem aturar-nos i reflexionar.