Maite Selva: “L’Ajuntament no pot assumir les desclassificacions de sòl”

- Publicitat -

Visitem Begur i Esclanyà per parlar amb la seva alcaldessa, Maite Selva, per parlar de com ha anat la temporada d’estiu després de gaudir d’una nova Fira d’Indians. Però, a més, cal parlar sobre els grans projectes que encara hi ha pendents al municipi com les obres que cal fer a la Font de Baix, les problemàtiques amb l’habitatge al municipi o el model de reciclatge existent a Begur i Esclanyà.

L’alcaldessa ha fet una valoració positiva de la temporada d’estiu, tot i que hi ha hagut una petita baixada en el nombre de visitants durant el mes de juliol. Maite Selva ha recordat el gran nombre d’activitats que s’han desenvolupat a Begur i Esclanyà al llarg de la temporada, complementant l’oferta turística. Segons Selva, l’estiu ha estat “una bona temporada” i s’ha gestionat amb èxit la fluència de visitants.

Cal destacar que l’Ajuntament de Begur ja es prepara per a la vintena edició de la Fira d’Indians, que tindrà lloc l’any vinent. Ja s’ha celebrat la primera reunió de l’equip organitzador, on s’ha valorat l’edició d’enguany i, alhora, s’han traçat les línies per a la propera. L’alcaldessa ha destacat l’esforç per mantenir un equilibri en l’esdeveniment i el retorn de la música en punts centrals del municipi.

La Font de Baix i l’aparcament

Un dels projectes que fa temps que es treballa és el de la Font de Baix, que inclou la construcció d’un consultori mèdic, dependències per a la Policia Local i serveis socials. Aquest projecte es troba aturat per un recurs presentat per una empresa que ha posat en qüestió el concurs d’adjudicació de les obres del projecte. L’Ajuntament, però, confia tenir una resolució abans de final d’any per poder avançar.

La voluntat del consistori, tal com apunta Maite Selva, era iniciar les obres de la Font de Baix aquest mes d’octubre. “Ara, però, estarem en procés d’obres a la Font de Baix durant dos estius, ja que s’allargarà 24 mesos”, explica Maite Selva. En aquest projecte de la Font de Baix, de manera inicial, es volia construir un aparcament soterrat, però va quedar descartat.

Tot i això, Maite Selva explica que ja estan treballant per crear més places d’aparcament al municipi. Adaptaran una zona a Son Rich i una altra a Mas d’en Pinc. Tot i això, l’alcaldessa de Begur i Esclanyà apunta que es vol continuar potenciant el transport públic i la mobilitat, sobretot a la zona de platges. Afegeix, a més, que el servei d’autobús durant l’estiu a les platges del municipi ha funcionat molt bé, tot i que s’hauria d’utilitzar encara més. Maite Selva apunta que també cal millorar la mobilitat entre municipis de la comarca i unir-los a través del transport públic.

El POUM de Begur i Esclanyà

Tot i que Begur i Esclanyà tenen un dels Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) més actualitzats de la comarca, ara mateix es troba en revisió per l’aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU). Maite Selva apunta que ja tenen un equip redactor i, de moment, estan en procés de renovar aquesta revisió del POUM. L’alcaldessa reconeix que tot i que el PDU desclassificava molts sòls al municipi, després de diverses sentències caldrà veure si es fan efectives.

Un dels projectes més polèmics a Begur ha estat la construcció a la zona d’Aiguafreda. Tot i això, Maite Selva reconeix que quan es parla de desclassificar parcel·les com aquesta al municipi caldrà veure l’efectivitat del PDU. “L’Ajuntament el que no pot fer és assumir aquestes desclassificacions”, admet l’alcaldessa. Apunta que “ens tornen a passar la patata calenta als consistoris”. La voluntat, explica, és que abans de finals d’any es pugui tenir gairebé enllestit la revisió del POUM a Begur i Esclanyà, pendents encara de les diverses sentències que afecten el PDU.

Habitatge i turisme

Un dels grans temes a Begur i Esclanyà és l’equilibri entre l’habitatge i el turisme, sense oblidar les segones residències al municipi. Maite Selva assenyala, però, que estan treballant per poder adaptar i oferir diversos habitatges al poble. Per això, hi ha diverses zones on volen impulsar habitatge protegit i també d’accés lliure. Remarca, però, que encara no tenen ningú “que els vulgui construir”.

Maite Selva apunta que aquest problema amb l’habitatge afecta a tot Catalunya, però afegeix que des del consistori begurenc volen impulsar la construcció d’aquests habitatges de la mà de plataformes o entitats que promoguin l’accés a l’habitatge.

Seguretat

En el darrer ple de Begur i Esclanyà es va aprovar una moció on es demanava a l’actual Govern que impulsés mesures de seguretat més intenses a la zona. Maite Selva afirma que tot i que Begur no és un dels municipis on s’ha incrementat més la criminalitat, la sensació és que a la zona del Baix Empordà si que hi ha hagut una pujada de delictes. Cal recordar que Begur i Esclanyà, a part de tenir dos nuclis representatius de població, han de comptar amb zones disseminades d’habitatge.

Reciclatge i Solius

Begur i Esclanyà té una de les taxes de reciclatge més altes de Catalunya, amb una taxa que frega el 75%. El municipi ha aconseguit una gestió eficient dels residus gràcies al sistema de recollida porta a porta, implantat des del 2018. Maite Selva ha subratllat l’esforç continuat de l’àrea de medi ambient per mantenir i millorar aquests resultats, especialment en un municipi tan disseminat com Begur. “Molta gent s’emmiralla amb nosaltres”, admet l’alcaldessa. El municipi, però, és un dels afectats també pel tancament de l’abocador de Solius. Maite Selva espera que “hi hagi una solució”.

- Publicitat -