Maite Selva: “En matèria d’urbanisme l’Ajuntament ha complert sempre la normativa”

Maite Selva, alcaldessa de Begur i Esclanyà, ha visitat els estudis de Ràdio Capital per explicar algunes de les primeres accions i actuacions futures que es volen impulsar des del govern municipal. 

Tot i que Maite Selva repeteix en el càrrec, aquest cop ho fa acompanyada del seu anterior soci de govern Més Begur i Esclanyà. I tot i que en termes ideològics ambdues formacions tenen algunes diferències, la decisió de governar plegats, tal com apunta l’alcaldessa, respon més a una afinitat personal, “hi ha bona sintonia”.

El projecte de la Font de Baix

Una de les obres que s’arrosseguen de l’anterior mandat és el projecte de la Font de Baix. “Fa anys que s’arrossega la creació de les noves dependències policials o la creació del nou consultori”, reconeix l’alcaldessa. Tot i això, recorda que durant el mandat anterior es va posar a licitació un projecte que va quedar desert, per qüestions econòmiques i de temps. Ara, però, des del consistori s’està treballant per reformular aquest projecte.

La voluntat del projecte, tal com apunta Maite Selva, és la descongestió de la zona de l’Ajuntament i centralitzar en un edifici el consultori, la Policia Local o els serveis socials. Tot i això, encara no hi ha una data establerta pel començament de les obres.

Amb les modificacions en el projecte s’hauria de reubicar l’aparcament previst en el projecte de la Font de Baix. Per això, des del consistori estan estudiant tres localitzacions: la primera és a la zona de Sa Roda; una altra a la baixada de Sa Riera; i, finalment, al Sot d’en Ferrer. Hi ha alguna d’aquestes zones on encara s’hauria de modificar el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) per poder crear aquestes zones d’aparcament. L’alcaldessa reconeix que la creació d’una nova zona d’aparcament al municipi és necessari.

L’urbanisme a Begur

Begur és una zona on hi ha diversos projectes urbanístics que es troben en un procediment contenciós i que han provocat malestar entre la població de la zona. Tot i això, l’alcaldessa recorda que des del consistori s’ha actuat seguint la “normativa vigent”, tot i que estan en el “punt de mira constant”. “Com que estem en contenciosos, al final serà un jutge el que determinarà si ho estem fent bé o no”, apunta Maite Selva.

Amb la crisi immobiliària del 2008, amb una aturada en sec de la construcció, no es va aprofitar l’oportunitat de frenar el ritme vertiginós de la construcció a la zona de Begur. L’alcaldessa recorda, però, que el POUM que encara avui dia regeix l’urbanisme és del 2003 i hi ha diversos sòls urbans consolidats que s’haurien de desclassificar.

Un dels projectes que ha comportat més desavinences durant els últims anys han estat els jardins de Sa Riera Living, un projecte que Maite Selva reconeix que “no m’agrada”. Tot i això, la llicència es va donar dins el marc legal i seguint les normatives. L’alcaldessa, però, apunta que el consistori no té el poder de decisió suficient quan es parla d’urbanisme, ja que en temes de resolució d’un POUM, per exemple, qui acaba decidint és la Generalitat.

Un dels impostos que dona més pressupost al consistori begurenc és l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). L’alcaldessa recorda que dels 5.000 habitants que són a l’hivern a Begur, a l’estiu cal sumar-hi tota la població que arriba de vacances en hotels o segones residències. Per això, l’alcaldessa recorda que tot i els ingressos que té l’ajuntament, també cal comptar-hi moltes despeses.

Va ser el passat mes de febrer quan es va fer l’aprovació inicial del POUM de Begur i Esclanyà. Hi va haver un període d’exposició pública del document per recollir les demandes dels ciutadans. Es va enviar tota la informació i documents al departament d’Urbanisme de la Generalitat, tot i que s’hauria d’haver resolt el passat mes de juliol. Tot i això, la resolució es coneixerà, finalment, el pròxim mes d’octubre. La voluntat de l’alcaldessa és que el creixement natural del poble és d’habitatge de primera residència i protegit.

La previsió és que l’aprovació del POUM definitiu es faci cap al 2026, tot i que ja va amb tres mesos de retard.

La sequera, les piscines i els jardins

Ja fa mesos que la sequera s’ha estès i es manté al Baix Empordà. Begur és un dels municipis amb més piscines i jardins de la comarca. Una de les complicacions dels governs municipals és l’execució de les sancions. Maite Selva reconeix que Begur no s’escapa d’aquesta problemàtica. “La complicació ha estat conscienciar els ciutadans de la importància d’estalviar aigua per afrontar la sequera”, reconeix l’alcaldessa.

Maite Selva reconeix que hi ha diversos factors que fan que el consum d’aigua al municipi augmenti més del que tocaria: el gran nombre de piscines, les propietats amb una àmplia zona enjardinada, entre altres. L’alcaldessa remarca també que hi ha molts jardins del municipi que tenen reg automàtic i mantenen els jardins com si no hi hagués sequera. I tot i que es podria atribuir el consum excessiu d’aigua al turisme, Maite Selva apunta que molts ciutadans de Begur viuen d’aquest turisme. “Hi ha moltes maneres d’enfocar-lo i poder-lo gestionar”, reconeix l’alcaldessa.

La recollida de residus

El passat mes de gener es va estendre per la urbanització Casa de Camp la recollida porta a porta, un sistema que a poc a poc va adquirint rellevància al municipi. L’alcaldessa confessa que el sistema de recollida porta a porta havia funcionat molt bé fins aquest estiu. Tot i això, la conscienciació entre la ciutadania ha disminuït aquesta temporada, saturant encara més les àrees d’emergència.

Maite Selva atribueix aquesta manca de conscienciació per part de la ciutadania al “passotisme” i també a la falta de treball per part de diversos actors a l’hora d’explicar el funcionament de la recollida porta a porta al municipi. “Aquest estiu hi està havent una sobresaturació de les àrees d’emergència a Begur”, reconeix l’alcaldessa. Des del sector immobiliari i el consistori es reuneixen de manera periòdica per abordar problemàtiques d’aquest tipus. “S’ha de millorar la conscienciació per part d’aquest sector, però des de l’ajuntament també hem de veure si cal incrementar alguna de les franges de recollida d’escombraries”, apunta Maite Selva.

Nudisme, guinguetes i tortugues

Durant els últims anys hi ha hagut diverses problemàtiques amb la platja d’Illa Roja i la guingueta. Tot i això, aquest estiu ha estat plàcid. “S’ha tancat la guingueta i s’han acabat els problemes”, explica Maite Selva. Afegeix, a més, que no volen instal·lar cap guingueta més a la zona per les complicacions que ha provocat. I tot i que els propietaris de la guingueta volien emprendre accions legals contra l’ajuntament pel tancament, de moment el consistori no n’ha rebut cap notícia. “La voluntat de l’ajuntament és anul·lar aquesta llicència”, explica Maite Selva.

Una de les problemàtiques que persisteix és l’arribada dels banyadors en platges naturistes com la d’Illa Roja. Abans d’entrar en aquest espai hi ha cartells que informen que aquesta és una platja nudista. Tot i això, els naturistes apunten que cada cop més persones amb banyador decideixen passar el dia en aquesta platja. Maite Selva explica, però, que hi ha bona entesa amb l’Associació d’Usuaris Nudistes-Naturistes de l’Illa Roja.

A la gestió de les platges aquest estiu cal sumar-hi l’arribada d’una tortuga careta a la platja de Sa Riera, una zona on a l’estiu hi ha molt de moviment de turistes. Maite Selva explica que de seguida es van poder organitzar per gestionar i treballar per protegir aquest niu.

La Fira d’Indians

Enguany la Fira d’Indians de Begur arriba aviat. L’1, 2 i 3 de setembre el centre del municipi s’omplirà de ritmes cubans. Enguany, a més, la fira recupera un espai que en les anteriors edicions no hi era present, l’escenari a la plaça Esteva i Cruanyes. Maite Selva explica que s’ha pres aquesta decisió després d’arribar a un consens amb els organitzadors, associacions i participants de la fira.

L’alcaldessa reconeix que la descentralització d’algunes activitats del centre del poble ha estat positiu per poder descongestionar Begur. “Amb el volum de visitants que vam tenir el 2019 vaig patir”, confessa l’alcaldessa.