13 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Malestar a Calonge pel sistema de recollida de residus

L’Ajuntament ha passat del 31% de recollida selectiva l’any 2018, al 67% l’any 2023.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’any 2019, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va començar a implantar un nou sistema de recollida de residus, amb l’intenció d’acomplir els objectius de recollida selectiva marcats per la Unió Europea.

En aquest temps, el sistema ha estat motiu de malestar entre els residents, amb una divisió marcada entre la recollida porta a porta i l’ús de contenidors en diverses zones, on no era possible implantar el nou sistema. Aquesta controvèrsia ha portat a queixes dels veïns, atribuïdes a actituds incíviques per part d’alguns ciutadans, que deixen residus que no pertoquen als contenidors de recollida; fet que provoca l’acumulació d’escombraries, mosques i olors desagradables davant de les seves pròpies cases.

L’Ajuntament de Calonge sosté que “des del punt de vista de l’ajuntament, el sistema de recollida selectiva que vam començar a implantar el 2019 era del tot necessari per complir amb els objectius de recollida selectiva marcats per la Unió Europea”.

El sistema es va basar en la recollida porta a porta a la majoria del municipi, mentre que a les zones densament edificades, a Sant Antoni, es van mantenir els contenidors al carrer.L’ajuntament destaca que aquesta iniciativa ha tingut èxit en augmentar la recollida selectiva del 31% el 2018 al 67% el 2023, superant els objectius de la Unió Europea d’assolir el 55% per al 2025.

Per abordar les preocupacions dels residents, l’ajuntament ha pres mesures addicionals, com l’ampliació d’horaris de servei a la deixalleria, l’augment de la freqüència de recollida de brossa als punts de contenidors, la millora del sistema de senyalització dels punts de recollida i l’augment del servei de neteja manual als nuclis urbans del municipi.

A l’abril, Calonge i Sant Antoni van instal·lar onze càmeres de videovigilància en diversos punts del municipis on hi ha els tancats per les illes de recollida porta a porta, amb l’esperança que els veïns i Veïnes facin un bon ús del sistema porta a porta i l’abonament de residus.

En un intent per millorar encara més el servei, l’ajuntament està finalitzant les obres d’una nova deixalleria que funcionarà les 24 hores, els 365 dies de l’any. Això permetrà als ciutadans desfer-se de residus en qualsevol moment. També s’està treballant en un nou contracte de recollida de residus i neteja urbana per continuar millorant el sistema.

La nova deixalleria presenta una inversió de prop de 900.000 euros, els quals son financiats per l’Agència Catalana de Residus i recursos propis. El temps marcat pel govern municipal han passat, però preveuen que l’obra pugui estar finalitzada en pocs mesos.

Malgrat aquestes mesures, el malestar persisteix entre els veïns que, farts de trucar a l’ajuntament perquè vingui a recollir l’acumulació d’escombraries de davant les seves cases i de les zones de recollida selectiva; han recollit gairebé 300 signatures per posar fi al sistema porta a porta. Encara, però, no han rebut resposta per part de l’ajuntament.

La comunitat de Calonge busca una solució a aquesta situació divisiva, on la millora del sistema de recollida de residus i la promoció del civisme són crucials per trobar un equilibri entre els objectius de reciclatge i les preocupacions dels residents.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies