El decret d’alcaldia, que es va emetre aquest dimecres, recull que Sant Feliu de Guíxols “és un municipi turístic on la població augmenta més del doble durant la temporada d’estiu”, i que això fa necessari que hi hagi “més presència i actuació” de la Policia Local, arran de “l’increment de serveis, trucades i esdeveniments”. L’escrit assegura que, si els membres del cos fan vacances, “durant aquest període es produeix un detriment en el servei”.
Per això, l’alcalde demana al cap de la Policia Local que modifiqui els quadrants “de manera que no s’autoritzin més dies de vacances, assumptes propis ni hores a compensar” entre aquest dissabte i el 31 d’agost. La decisió afecta tant els agents de la Policia Local com els comandaments del cos.
El sindicat SIP-FEPOL critica que l’Ajuntament els hagi “imposat” no poder agafar-se més dies de festa i ho veu “una cacicada” per part de l’alcalde. “És absolutament intolerable, impedeix la conciliació familiar i demostra un desconeixement absolut de la manera com funciona la Policia Local”, assegura Castejón.
El portaveu sindical, a més, carrega contra la justificació que l’alcalde ha donat per tirar endavant la mesura. “Ha tret un decret que podria haver fet un nen de 6 anys”, afirma. “Que Sant Feliu de Guíxols és un municipi turístic, i que la població s’incrementa a l’estiu, se sap des d’abans de la democràcia”, diu el SIP-FEPOL en un comunicat.
“Totalment fora de lloc”
“És un fet absolutament previsible i cíclic, per tant l’argumentari del decret es troba totalment fora de lloc”, recull l’escrit. Castejón, que diu que la mesura afecta una trentena de policies, també critica que s’hagi decidit tirar-la endavant “sense que hi hagi hagut cap negociació prèvia”, ni que tampoc s’hagi fet cap informe tècnic des de la prefectura de la Policia Local ganxona.
El portaveu sindical, a més, també explica que fa mesos ja s’havia alertat que la plantilla es podia quedar curta durant els mesos d’estiu. I que per incentivar que els agents no fessin vacances durant els mesos de juliol i agost, s’havia proposat a l’Ajuntament de Sant Feliu els donés un incentiu de 1.000 euros, “com s’està fent en altres municipis de costa”.
Toni Castejón diu que el decret ha creat “un malestar brutal” dins la plantilla i responsabilitza l’alcalde, Carles Motas, del que pugui passar en els propers dies “perquè els agents estan indignats” (en referència a possibles protestes dels agents). El SIP-FEPOL assegura que la prohibició d’agafar-se més vacances, dies de permís o recuperar hores fins a finals d’agost “demostra una manca d’empatia” i denota com l’equip de govern ganxó, “que sempre havia manifestat una actitud dialogant i conciliadora torna a un “temps del segle XIX on el fariseisme i la imposició eren característiques predominants”.
“Per ordenar el quadrant”
L’equip de govern de Sant Feliu de Guíxols ha sortit al pas de les acusacions del sindicat i justifica la mesura per evitar problemes amb el quadrant horari. El tinent d’alcaldia Josep Saballs explica que tots els qui s’havien demanat vacances fins ara durant els mesos de juliol i agost “les tenen autoritzades”. Però que durant aquest mes i mig no es poden donar més festes per “poder mantenir la logística que preveu el quadrant” i tenir agents de la Policia Local a disposició quan se’ls necessiti. També, tenint en compte que a l’estiu Sant Feliu no només incrementa la població -arran dels qui hi estiuegen- sinó que també el municipi celebra el Festival de la Porta Ferrada i la festa major.
“Tot allò que el quadrant pot absorbir ja s’administra; però el que no pot ser és que mig estiu surti una petició nova, perquè aleshores desquadraria el servei”, ha explicat Saballs. A més, el tinent d’alcaldia també ha posat en relleu que no és el primer any que el consistori adopta la mesura.
Pel que fa a la data de sortida del decret d’alcaldia, Josep Saballs explica que “venim d’un procés electoral”, en referència a les municipals del 28-M, que l’ajuntament es va constituir el 17 de juny i que fa pocs dies que s’ha aprovat el cartipàs per ple. “El govern municipal comença a treballar quan comença a treballar”, conclou, dient que hi ha hagut pocs dies de marge.