11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Marc Bouzas: “A part de fer aquesta descoberta a la vil·la romana del Collet, també hem de fer un procés de restauració i conservació”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Marc Bouzas: "A part de fer aquesta descoberta a la vil·la romana del Collet, també hem de fer un procés de restauració i conservació"
Loading
/

Elsarqueòlegs de la Universitat de Girona que van estar treballant en la vil·la romana del Collet a Sant Antoni de Calonge van presentar aquesta setmana passada el resultat de la campanya d’excavacions. Entre les troballes en destaquen la descoberta d’una nova gran habitació que conserva tot el terra i el sostre caigut a sobre, i els fonaments d’una torre de la vil·la d’època republicana. Per parlar-ne una mica més ens ha visitat al Supermatí un dels arqueòlegs que ha dirigit el treball de camp, Marc Bouzas.

La troballa d’aquesta gran sala, que conserva tant el terra com el sostre caigut a sobre, i la torre d’època republicana, ha estat una de les fites principals de la campanya d’excavacions d’aquesta tardor. Aquestes descobertes permeten confirmar que la vila tenia dues grans torres a la façana, un element que ja es va començar a desvelar en una excavació del 2019.

La vil·la romana del Collet, situada a uns 20 metres d’altura sobre una penya amb vistes al mar, era una residència de luxe. Les habitacions, moltes d’elles pavimentades amb mosaics, mostren la riquesa dels seus propietaris. La seva arquitectura també aprofitava la roca natural de la zona per construir elements com una cisterna central, que l’equip espera excavar en futures campanyes. Marc Bouzas admet que la vil·la romana arriba més enllà de l’actual monestir del Collet. L’arqueòleg apunta que a part d’aquests descobriments, a la vil·la romana del Collet també estan descobrint una cisterna central a la part del pati que formaria part de la primera vil·la. Marc Bouzas explica que aquest element serveix per recollir l’aigua de la pluja per abastir-se.

D’altra banda, l’excavació també compta amb estructures de formigó i trinxeres de la Guerra Civil espanyola. Aquests elements moderns han afectat part de les restes romanes, però alhora aporten informació sobre la història recent del lloc. En la campanya d’aquest any han descobert una nova estructura de formigó a la part est de la vil·la romana del Collet.

La campanya d’excavació ja ha acabat i l’equip ara s’ha de centrar a estudiar els elements que han trobat, tant de l’època romana com de la Guerra Civil. A més, han de crear un mapa del jaciment amb les diverses fases en la qual han desenvolupat l’excavació. Marc Bouzas explica que tota aquesta feina de recerca que han fet des del seu equip no es pot entendre sense fomentar la restauració i conservació que cal fer en restes arqueològiques com les de la vil·la romana del Collet.

Marc Bouzas apunta que és molt important estudiar el passat de la zona del Collet perquè té molta vinculació amb l’evolució de la vil·la i, a més, pot generar un espai de coneixement per la gent del poble i els visitants. L’arqueòleg explica que la voluntat en futures excavacions és veure els diversos elements del pati i excavar la zona oest.

La voluntat de l’equip és tornar a reactivar la campanya d’excavacions durant el primer trimestre del 2025.

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios