Abans del 2025 en poblacions amb més de 20.000 habitants s’haurà de començar a aplicar les Zones de Baixes Emissions. Així, en poblacions com Sant Feliu de Guíxols o Palafrugell, s’hauran d’adaptar a aquesta nova normativa. Per això ens va visitar Marc Heras, regidor de Medi Ambient de Palafrugell, al Supermatí.
Heras explica que Palafrugell es va afegir a la Cimera on es va signar un conveni per garantir la qualitat de l’aire. La població, amb aquesta signatura, va afegir-se en el compromís de crear una Zona de Baixes Emissions a la població. Però de moment el municipi es troba en una fase molt inicial.
Des del municipi preveuen que s’hagi aplicat abans del 2025, tal com estableix el conveni. Per a que aquesta data límit es pugui complir, la Generalitat ha impulsat dues línies d’ajuts enfocades cap aquestes poblacions que tenen més de 20.000 habitants com Sant Feliu de Guíxols o Palafrugell.
Des del consistori saben que s’ha de treballar per tenir una bona qualitat d’aire. Heras explica que no només s’han de limitar a restringir els fums, sino que també es vol restringir, per exemple, els sorolls. El trànsit a Palafrugell només quedarà restringit en algunes zones de la població, principalment en la zona peatonal actual, al voltant de Plaça Nova. És possible que la Zona de Baixes Emissions que també s’apliqui a la zona dels passejos marítims.
Els ajuts de la Generalitat
Fa una setmana que es van convocar els ajuts de 6 milions d’euros que ofereix la Generalitat a les poblacions de més de 20.000 habitants de Catalunya. Heras explica que si els concedeixen aquests ajuts no els rebran fins a finals d’any. Palafrugell vol optar per la línia d’ajuts que s’enfoquen en l’estudi per crear la Zona de Baixes Emissions.
De moment, la Zona de Baixes Emissions encara s’ha de debatre al ple municipal, ja que les eleccions municipals estan previstes que se celebrin el proper 2023. Heras destaca que aquesta actuació ha de perdurar en el temps.