Avui al Supermatí hem parlat amb Marc Trayter, advocat i col·laborador de Ràdio Capital, en motiu de les fires que s’estan celebrant aquests dies a Girona i com de poc accessibles són per a persones amb mobilitat reduïda. El col·lectiu de gent que va amb cadira de rodes, per exemple, no troba cap atracció adaptada a les fires de Girona. I és un fet que succeeix a moltes altres fires. Fa 3 anys, es va aconseguir una petita adaptació, que Marc Trayter ens ha explicat, però cal molt més. També reclamen que puguin transitar per espais com fires o concerts, en què s’hi acumula molta gent, i que puguin tenir zones segures i poder gaudir de l’oferta de lleure.
Cal deixar enrere èpoques passades en què es marginava aquest col·lectiu, i quedaven molt reclosos en l’àmbit familiar. La clara voluntat és la de que se sentin integrats a la societat i puguin viure amb plenitud, i no discriminats.
Marc Trayter, com a part integrant d’aquestes reivindicacions, ens ha explicat també que al 2006 es va signar a nivell mundial una convenció per als drets de gent amb discapacitat, al voltant de les barreres arquitectòniques, i el què cal és sensibilitzar a les autoritats perquè cada vegada es vagin eliminant més impediments per a la gent amb mobilitat reduïda. Per exemple, ens ha parlat de la importància que els parcs infantils estiguin més ben preparats. La societat s’ha de conscienciar que cal treballar per a que les persones amb la mobilitat reduïda puguin accedir al màxim d’espais públics i socialitzar sense obstacles que els ho impedeixin, com poden ser les escales. Perquè a més, l’envelliment de les persones també comporta més dificultats de mobilitat en el futur.
Si bé es va aconseguir aquella petita adaptació fa 3 anys a la fira de Girona, Trayter ens ha comentat que el seu pla és parlar amb els ajuntaments per buscar la igualtat de condicions per a tothom, les fires i els parcs són punts clau i les persones amb discapacitat han de poder gaudir-ne com qualsevol.