13 C
Pals
Dilluns, 20 gener 2025
- Publicitat -

Marga Ximenez i Elina Norandi: “Les obres exposades a Can Mario encara es poden relacionar amb conflictes actuals”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Marga Ximenez i Elina Norandi: "Les obres exposades a Can Mario encara es poden relacionar amb conflictes actuals"
Loading
/

El museu de Can Mario de Palafrugell acull des d’aquest dissabte 18 de gener i fins al 18 de maig l’exposició De festes i des/fetes de l’artista visual Marga Ximenez. Aquesta proposta, composta íntegrament amb materials reciclats, busca conscienciar sobre les múltiples formes de violència que travessa la societat, des de la violència de gènere fins a la dels conflictes armats o les desigualtats socials. I per parlar de la mostra ens han visitat al Supermatí la mateixa artista, Marga Ximenez, i la comissaria de l’exposició, Elina Norandi.

La comissària de l’exposició, Elina Norandi, ha dissenyat un recorregut que s’organitza en dos grans blocs, tal com apunta Marga Ximenez. El primer se centra en qüestions socials i polítiques, abordant temes més íntims, posant èmfasi en com allò privat també és polític. En el segon bloc, es presenten obres creades pels diversos heterònims de Ximenez, personatges ficticis que l’artista utilitza per explorar perspectives diferents dins la seva obra.

La comissària de l’exposició, Elina Norandi, explica que la mostra no fa únicament un recorregut per la trajectòria de l’artista, sinó que s’ha centrat sobretot en aquelles que va crear a principis dels 2000. Tot i això, reconeix que les peces creades continuen tenint rellevància a dia d’avui. “A la mostra hi tenim instal·lacions i escultures, entre d’altres, amb materials reciclats a partir de materials tèxtils”, apunta Norandi.

Una de les peces més emblemàtiques és “La vuitena arma”, que denuncia l’ús de la violació com a eina de guerra. Segons Ximenez, aquesta obra, creada fa més de dues dècades, continua tenint una tràgica vigència davant els conflictes actuals, com els d’Ucraïna o Gaza. Aquest caràcter atemporal és un tret definitori de l’art de Ximenez, segons Norandi, que destaca com les seves obres es resignifiquen amb el pas del temps i les circumstàncies socials canviants.

Un altre aspecte clau de l’exposició és la sostenibilitat. Margarit Ximenez aprofita objectes descartats tant de la seva vida privada com trobats al carrer, transformant-los en obres que combinen denúncia social i creativitat. Aquesta filosofia subratlla el paper de l’art com a eina de transformació i reflexió, posant en qüestió els hàbits de consum de la societat actual.

Tan l’artista com la comissària de l’exposició admeten que les obres de Ximenez s’han aconseguit resignificar tot i que hagi passat el temps. L’exposició del Museu de Can Mario no només és una oportunitat per descobrir l’univers artístic de Ximénez, sinó també per reflexionar sobre els conflictes i les injustícies que configuren el món d’avui.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios