Aquest any, els Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà han localitzat quatre domicilis amb un total de 1.600 plantes de marihuana comissades a l’interior, també s’han detectat sis plantacions amb més de 9.000 plantes i s’han localitzat uns 20kg de cabdells en actuacions a la via pública. En total, els Mossos d’Esquadra han detingut 18 persones relacionats amb plantacions de marihuana, i per tant, han evitat que circulin entre 1.000kg i 2.000 kg de marihuana, i han evitat que els traficants implicats obtinguin un benefici d’entre un milió i mig i tres milions i mig d’euros. Així ho ha explicat l’agent Marta, de la Unitat d’Investigació de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Bisbal d’Empordà en una entrevista al Supermatí.
A l’entrevista, l’agent Marta ha explicat els delictes que investiguen contra la salut pública i el tràfic i cultiu de marihuana. Segons ha dit, des del 2017 n’han notat un increment per diversos factors, relacionats amb la facilitat de plantar i recollir i també el seu preu.
A més, al Baix Empordà, el clima afavoreix el cultiu, i el preu del mercat a Espanya és d’uns 1.500€/kg, i per tant, amb una plantació de 1.000 plantes es podrien obtenir entre 150.000 i 375.000€ de benefici.
Al Baix Empordà hi ha des de particulars fins a persones més organitzades que cometen el delicte que penalitza el codi penal, que és el de cultiu pel tràfic de drogues. Així doncs, en general les detencions que es produeixen al carrer són de persones que fan el tràfic o també les que la reben, si es tracta de grans quantitats. A Espanya no es considera que la marihuana tingui un greu risc per la salut, i per tant les penes bàsiques van d’1 a 3 anys. Tot i així, en molts casos no entren a presó i si hi entren, “acaben sortint amb fiança i probablement tornaran a reincidir perquè tornaran a realitzar el cultiu“, ha explicat l’agent.
Tal i com ha explicat, els Mossos d’Esquadra actuen segons les notícies que tenen.
El problema de fons, però, és la demanda, i per això intenten que “s’eviti el consum que la genera”, a través de fer xerrades de sensibilització als adolescents.
Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí: