Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) van presentar la memòria d’activitats de l’any 2022 fa uns dies. Algunes de les dades més destacades es relacionen sobretot amb el personal que conformen els diversos centres de salut de la comarca. Per saber-ne més, ens visita la directora de recursos humans, la Mariona Casanovas.
En primer lloc, una d’aquestes notificacions és l’augment d’agressions al personal sanitari amb un 45%. Tal com explica la directora, diferencien dues tipologies d’agressions. Per una banda, les realitzades per un perfil de residents i usuaris que tenen poc control sobre la seva conducta. I, d’altra banda, agressions tant verbals com físiques d’usuaris sense problemes de demències. Casanovas explica que “una mica tota la societat, hem abaixat una mica el llindar de la nostra tolerància en diferents aspectes en els darrers anys, i probablement també promogut per la Covid”.
Aquesta pujada d’agressions al personal, s’ha pogut observar tant a escala catalana com europea. Els col·legis professionals de l’àmbit de la salut d’arreu d’Europa van començar a denunciar-ho i exigir que els països aprovessin legislació i normatives al respecte que protegissin aquest col·lectiu. En aquest sentit, es va establir el dia 12 de març com el dia europeu contra la violència en els col·legis sanitaris i l’any 2021 va ser el primer que es va celebrar, comenta Casanovas. Per això, ho han inclòs en la memòria per donar visibilitat a aquest tema davant la seva rellevància i “una mica fer evident una de les facetes que pateix també el professional de salut”.
Des del 2005, la Societat Catalana de Medicina del Treball notifiquen voluntàriament les agressions als centres catalans. De fet, veient aquesta reacció europea de l’any 2021, el Departament de Salut va fer un decret en el qual anunciava la configuració d’un observatori per les situacions de violència en l’àmbit de salut l’any 2022, “tot i que encara no està operatiu”. Casanovas ha definit també el protocol establert i estipulat que tenen des de la xarxa cooperativa.
Un recurs per donar més accessibilitat al personal sanitari i poder fer un recompte de les agressions per revertir la situació.