Avui ens visita Màrius Aliu, alcaldable de Santa Cristina d’Aro, per Suport Civil Cristinenc, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Aliu.
Hola, bona tarda.
Primer de tot m’agradaria preguntar-li que es defineixi en tres adjectius.
Bé, demòcrata, cristinenc i solidari.
Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que hagi assolit el govern de Santa Cristina durant aquests quatre anys de mandat?
Bé, nosaltres som una agrupació d’electors que hem començat ara. Per tant, jutjar o explicar coses que hagi fet el govern. Podríem parlar de que ha fet el porta a porta i que els historiadors discrepem en coses que entenem que es podria haver millorat, però no m’atreviria tampoc a especificar coses perquè no tenim prou recorregut encara per haver vist les coses que ha fet l’anterior equip de govern com molt bé sabeu d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya.
Llavors tres aspectes que potser hagi de millorar el govern, no sé si s’hi atreveix?
Algunes cosetes si. Entenem que es podria millorar l’atenció a la gent gran. Per això en la nostra campanya proposem fer un centre de dia. Per tant, això és millorable. No en tenim en el poble i entenem que la gent gran i la gent que té unes minusvalies que no són molt i molt accentuades, doncs seria important poder-los atendre en el municipi i no haver-se de desplaçar a Sant Feliu de Guíxols o Palamós o altres llocs.
Entenem que s’han fet algunes coses prioritzades que nosaltres no els haguéssim fet. Sempre hem reclamat poder fer un parc central en un lloc emblemàtic de la vila, que és la pineda que hi ha al voltant de la riera Marcona. Tenim un projecte que és bo, que és vàlid, que no és car, que es pot fer. S’han prioritzat altres coses. Nosaltres intentarem dessarrollar-ho perquè és un lloc emblemàtic per a la gent del poble, perquè la gent del poble hi va molt a celebrar-hi batejos i comunions i coses d’aquestes. Llavors es tracta de posar-hi unes quantes taules més de pícnic. Tenir uns lavabos decents, no el que tenim, que és bastant vergonyós, netejar, lògicament, que això és el primer punt que és netejar tots els pins, perquè tenen moltes branques seques i és un perill públic. Entenem que l’equip de govern podia haver-ho millorat això. Ja fa anys que un servidor ho havia reclamat, com anteriorment havia sigut també regidor en una altra formació d’electors. Per tant, això entenc que és un despropòsit no haver-ho fet. S’ha prioritzat coses que no eren el nostre mode de veure, tan importants com això.
I quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per un municipi com Santa Cristina d’Aro? Ja ho ha anat avançant una mica, però n’hi ha d’altres?
Sí, teníem també en l’antic ajuntament de la vila la Casa de la Vila antiga que estava allà a la plaça Major. Doncs volem fer un hotel d’entitats, és a dir, on podem congregar totes les associacions cíviques del poble, sense ànim de lucre que estiguin censades en el municipi i aglutinar-ho tot en un hotel d’entitats que es pugui fer mitjançant un sistema de mòduls que és bastant bé econòmic, relativament econòmic.
Apoyat amb plaques solars pel tema de llum i tot això d’energia diguéssim que seria totalment d’acord amb el temps, el canvi climàtic que tenim a sobre, vaja. I hi podríem posar-hi, doncs, bolquers, diguéssim, l’Associació de comerciants, el que seria el Punt Jove, el que seria igual a totes aquestes associacions que aglutinin tot el que és el moviment cívic i civil del poble.
Què diferencia la seva candidatura de la resta de candidats que es presenten a les eleccions d’enguany?
Bé, la definició més bàsica seria dir que de la manera que nosaltres ens denominem així, nosaltres ens movem per un sistema assembleari. No som un partit polític dels tradicionals, no som el que la gent que acostumat a veure. Som una agrupació d’electors, gent del poble que volem millorar coses del poble i només del poble.
No estem parlant a nivell ni autonòmic, ni ni del país. Llavors, a la nostra manera, es tracta de parlar-ho en grup, assembleari i amb el mateix temps, practicar el que és el model suís, que és posar-ho a votació popular. O sigui tots els punts que nosaltres en la nostra campanya explicarem, estem explicant més ben dit, doncs ho posarem a votació popular. Que el poble vota, que sí, és fa. Que el poble vota que no. És tan senzill com això. No depenem de que ens manin des de Barcelona o des de Girona o des de Madrid.
Llavors també m’agradaria preguntar-li hem parlat d’aquest hotel d’entitats, també del centre de dia per a la gent gran, però tenen altres propostes dins el programa electoral?
Sí, també he parlat d’això, del Parc Central. Llavors també tenim també tenim en ment crear la figura del Síndic de Greuges, que no seria ben bé el que és un Síndic de Greuges, sinó que seria una persona d’abast municipal on la gent gran, sobretot la gent gran, perquè no tenen gaire o per mal que són noves tecnologies i tot això, doncs es podrien adreçar i aquesta persona es podria orientar tant legalment com alhora de diferents departaments de l’ajuntament, solucionar els problemes que puguin sorgir del dia a dia del poble, no?
Perquè hi han coses que la interacció entre el ciutadà del poble i l’ajuntament a vegades no es pot o no és prou fluïda. Llavors es tractaria de fer una oficina on hi hagués una persona, com a mínim la denominem Síndic de Greuges, però no seria ben bé això.
Finalment, m’agradaria preguntar-li si és que no aconsegueix formar una majoria absoluta a les eleccions municipals d’enguany, estaria disposat a pactar amb altres formacions polítiques?
Jo parlo amb tothom. El nostre grup al qual jo represento i jo estic molt content de fer-ho, parlem amb tots. Quan dic amb tots és tots. El que passa és que estem convençuts que tindrem majoria absoluta. Haurem de parlar de nosaltres, de la nostra política.
Doncs esperem que tinguin molta sort i encerts en les eleccions d’enguany i també els hi volem donar les gràcies per la seva visita als estudis de Ràdio Capital.
Moltes gràcies a vosaltres i a reveure.