Des d’aquest dissabte 1 de juliol es pot visitar al Palau Solterra de Torroella l’exposició Tots els dies són meus, una mostra de 200 instantànies capturades per la fotògrafa Marta Sentís al llarg de més de 20 anys de carrera. Un viatge per les vivències de l’autora per ciutats i pobles com Nova York, El Caire, Londres, Barcelona o altres ciutats d’Àfrica i l’Orient. Per parlar-nos una mica més de l’exposició i la seva trajectòria ens ha visitat a Veus de l’Empordà la fotògrafa, Marta Sentís.
Marta Sentís va créixer amb una família que viatjava bastant. Va estar treballant des de ben jove en altres països com els Estats Units o Egipte per organitzacions com l’ONU. I tot i que gran part d’aquestes feines eren en espais tancats, la fotògrafa estava més còmoda treballant a l’aire lliure. Va ser llavors quan va entrar de ple en ambients artístics i creatius de l’època.
La fotògrafa explica que no ha sentit mai “una passió” per la fotografia, tot i això, reconeix que ha estat un mitjà per fer el que li agrada i, a més, poder treballar. A Marta Sentís no només li agtadava fer fotografies, sinó que va tocar altres branques de l’art com la pintura. La voluntat és aprendre i amb la fotografia “vaig aprendre més del que em pensava”, afirma Marta Sentís. Explica que és una feina solitària, tot i que s’ha relacionat amb gent molt diversa.
Viatjar i fotografiar
Marta Sentís relata que se sent més còmoda fotografiant a persones que paisatges, “ja que no aconsegueixo captar el sentiment que em transmet un paisatge”, reconeix l’autora. La fotògrafa explica que molts cops, quan tenia temps i podia viatjar, les persones que apareixen en les seves imatges es deixaven fotografiar. “La fotografia és temps”, reconeix Marta Sentís.
I tot i que la fotografia és un món tradicionalment dominat pels homes, Marta Sentís tenia l’avantatge de ser dona en països ben diversos: els Estats Units, Egipte o Regne Unit, entre molts d’altres. “Al carrer parlava amb els homes i a les cases amb les dones”, explica la fotògrafa. Explica que els homes dominen unes àrees i aspectes de la vida en països, sobretot, de l’Àfrica i Orient; en canvi, les dones en dominen unes altres. Marta Sentís reconeix que la seva figura com a dona fotògrafa generava curiositat, tant per part de les dones com dels homes.
Un dels avantatges que destaca Marta Sentís a l’hora de treballar amb aquestes cultures és el coneixement de la seva llengua. La fotògrafa té coneixements d’anglès, francès, italià, català, castellà i algunes nocions d’àrab, entre altres idiomes. Marta Sentís reconeix que la comunicació no és un aspecte complicat quan es viatja o es conviu amb persones d’altres cultures. Tot i això, la fotògrafa reconeix que ara, en barris de Barcelona o el Besòs, ja es poden trobar una gran varietat de cultures.
Marta Sentís explica que ara per ara és complicat viatjar i descobrir nous indrets. A més, reconeix que avui dia és més perillós viatjar en països on ha estat, tot està més militaritzat i més burocratitzat.
Més de 200 fotografies al Palau Solterra
En les imatges de Marta Sentís, exposades al Palau Solterra de Torroella de Montgrí, no només hi podem veure escenes quotidianes de vides que van quedar capturades amb un clic al botó de la càmera. Marta Sentís explora amb el color, la llum i les formes. La fotògrafa explica que el que més l’ha marcat és el bagatge cultural que va viure durant la seva infantesa i joventut. Cal recordar que el seu pare era periodista i a casa seva hi havia una gran quantitat d’informació i documentals en format de revista.
Marta Sentís va deixar de treballar fent fotografies de manera progressiva al llarg del 1996, tot i que no l’ha deixada mai del tot. Van ser diversos factors, però l’any 2020 va començar a capturar alguna imatge de les seves flors del jardí d’Eivissa per enviar-les als seus companys de la ciutat, que estaven confinats durant la pandèmia i no podien gaudir de l’exterior com ho feia la fotògrafa.
Quan va rebre la proposta de fer una exposició de fotografies al Palau Solterra de Torroella, Marta Sentís es va sorprendre, ja que feia molt de temps que no exposava el seu treball. L’única condició que va posar la fotògrafa a l’hora de crear aquesta exposició va ser treballar amb el comissari Alejandro Castellote. Marta Sentís està molt satisfeta amb com ha quedat l’exposició i afirma que s’hi exposen fotografies que fins ara no havien sortit a la llum.
Marta Sentís reconeix que una de les altres raons per les quals va deixar de banda la fotografia va ser l’entrada d’aquesta disciplina al món digital. La fotògrafa explica que és un món on no se sent del tot còmoda. A més, no l’entusiasma el fet de dedicar una gran part del temps a fer retocs amb l’ordinador, sobretot quan es parla de fotografia artística. L’exposició de Marta Sentís, Tots els dies són meus, es pot visitar al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas fins al 19 de novembre.
🥂Avui hem inaugurat l’exposició “Tots els dies són meus” de #MartaSentís. La seva obra és un imaginari visual narrat en primera persona, on es fa palesa la llibertat que ella mateixa s’ha anat fabricant a cada instant.
Podeu visitar-la al #PalauSolterra fins al 19/11! pic.twitter.com/S0ZUdXUIGR
— Fundació Vila Casas (@vilacasas) July 1, 2023