Visitem el Port d’Aro a Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró per parlar amb l’alcalde del municipi, Maurici Jiménez. Entre altres projectes, amb el batlle hem abordat projectes com la reforma del passeig Marítim, l’afectació de la Llei de Costes en diversos edificis, l’accessibilitat a l’habitatge o la celebració del centenari de s’Agaró.
Cal recordar que els temporals d’aquest hivern van provocar grans afectacions en la zona de Port d’Aro, fins al punt en el qual es va haver d’enderrocar l’edifici de l’Escola de Vela. El batlle explica que la voluntat ha estat transformar l’àrea de Riuet i renaturalitzar-la. Segons l’alcalde Maurici Jiménez, la zona ha quedat “més oberta i accessible per a la ciutadania”. Diferencia aquesta zona, però de la part nord del passeig Marítim que és una zona de platja més urbana. Si bé és cert que en ambdues zones s’han anat fent reformes i millores per adaptar la platja Gran i Riuet als canvis que s’estan generant en la zona litoral.
Maurici Jiménez explica que avui dia hi ha tres espais de treball en el passeig Marítim de Platja d’Aro: el primer és el de la zona de Riuet; el segon la passera per travessar el Ridaura (que està previst que pugui tirar endavant en els propers mesos); i el tercer, la zona urbana del passeig Marítim (de Ridaura a Cavall Bernat). D’aquest darrer punt, encara cal redactar el projecte que vol equilibrar la zona de passeig amb les d’oci. Alhora, aquesta zona nord del passeig ha de preveure les inclemències meteorològiques que s’han anat vivint en els darrers anys.
Pel que fa al litoral del municipi, Maurici Jiménez recorda que fa un any també van estar treballant en la reforma i millora del camí de ronda de s’Agaró (que es troba a la part sud del municipi). En canvi, les obres al camí de ronda nord, el que uneix Platja d’Aro amb Calonge, encara cal executar-les. Aquest darrer any, i de manera conjunta amb el consistori calongí, ja s’està treballant per identificar els punts conflictius i que necessiten una reconstrucció.
La Llei de Costes i el passeig
Una de les problemàtiques existents a Platja d’Aro és l’afectació que tenen més de 800 propietaris a primera línia de mar amb la Llei de Costes. Cal recordar que hi ha més de 1.000 propietats afectades des del 2019 amb els canvis que es van produir al Registre de la Propietat de Sant Feliu, impedint així canvis en aquests immobles afectats per la Llei de Costes. Un dels passos que va emprendre el consistori, davant la inacció de l’Estat, va ser emprendre un recurs contenciós. Maurici Jiménez, explica que de moment estan pendents de la resolució del judici i de sentència.
La voluntat des del consistori és continuar insisitint per demanar que l’Estat actuï davant aquesta problemàtica. També ha recordat que hi ha una segona línia d’actuació per part dels propietaris.
L’habitatge i turisme
Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró també és una zona on l’habitatge i l’accés a un lloguer és complicat, per això, es considera una àrea tensa d’habitatge. Maurici Jiménez recorda que quan es parla d’habitatge hi ha tres administracions que tenen veu: el Govern espanyol, el català i el consistori. El batlle, però, considera diversos punts a tenir en compte quan es parla d’habitatge al municipi: reconvertir espais comercials en habitatges, espais de despatx que també es poden reconvertir o desenvolupar habitatge de protecció oficial en diversos solars del municipi.
L’alcalde apunta que al municipi hi ha diversos tipus d’allotjament a banda dels apartaments turístics. Per això, destaca que a l’hora de triar un allotjament cada turista busca el més adequat a les seves necessitats i això ajuda a diversificar les ofertes. Maurici Jiménez explica que la voluntat és que aquests allotjaments turístics puguin allargar la temporada i desestacionalitzar el turisme més enllà de la temporada estival.
Per acompanyar l’obertura d’aquests allotjaments i les ofertes de restauració i comerç al municipi, el consistori crea i impulsa activitats culturals i esportives més enllà de l’estiu.
El tancament de l’abocador de Solius i els residus
Ja fa un any i mig que es va fer efectiu el tancament de l’abocador de Solius i cada cop es va fent més present aquest fet. Això ha acabat impactant en les taxes de residus dels municipis que fins aquell moment abocaven a Solius. Cal recordar que actualment aquestes escombraries van a Alguaire o Vacarisses, entre altres abocadors. “Durant els últims mesos no hem vist que es posés un abocador de referència al Baix Empordà”, admet Jiménez.
El problema és que fins que no arriben les taxes als veïns afectats del Baix Empordà, no ens adonem del que costa traslladar els nostres residus fins a aquests abocadors. Maurici Jiménez és partidari que Solius es mantingui com a planta de triatge, tot i que creu que caldria crear una planta per poder abocar els residus en un lloc més proper.