Maurici Jiménez sobre l’abocador de Solius: “Agradi o no a l’ARC i al seu director, són responsables de la situació”

Maurici Jiménez, alcalde de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, ha visitat els estudis de Ràdio Capital per explicar algunes de les primeres accions i actuacions futures que es volen impulsar des del govern municipal.

Maurici Jiménez repeteix com a alcalde del municipi, tot i que aquest cop el seu soci de govern és Junts per Castell-Platja d’Aro i s’Agaró. “Els resultats al municipi han fet que tinguem un panorama ben divers al ple”, afirma Maurici Jiménez. Van contactar amb Junts després de no poder repetir el pacte de l’anterior govern, ja que els tres partits no sumaven prou regidors per obtenir la majoria absoluta.

El passeig marítim i les grans infraestructures

Una de les zones que va quedar més afectada amb el temporal Glòria al municipi va ser el passeig del Marítim a Platja d’Aro. Tot i això, els fons Next Generation suposen una nova oportunitat per reformular aquesta zona del municipi. Maurici Jiménez espera que a finals de mandat s’hagin començat les obres de reforma del passeig Marítim. L’alcalde del municipi recorda que el passeig compta amb una distància de dos quilòmetres i mig i que les obres s’hauran de licitar en dues o tres fases.

Afegeix també que la part sud del passeig, la zona de Port d’Aro, té una partida contemplada als pressupostos estatals i amb el projecte aprovat. Tot i això, fins que no hi hagi govern i es posi a concurs el projecte, aquesta obra per instal·lar la passera a la zona sud no serà una realitat.

Maurici Jiménez és conscient que a part d’aquesta gran obra, hi ha altres infraestructures que són prioritàries al municipi. Una d’elles és la creació de la nova escola de Els Estanys, on ja es va fer la cessió dels terrenys l’any 2018 i es preveu que comencin les obres l’any que ve. “Serà la darrera de les nostres escoles que estaven en barracons al nostre municipi”, apunta Jiménez, “tot i això, la llar d’infants Vall d’Aro es troba en una situació similar”.

“Quan parlem d’infraestructures hem de parlar també d’eficiència”, explica Jiménez. Per això, des del consistori creuen que s’ha de fer una renovació de l’enllumenat perquè sigui més sostenible o promoure la construcció d’un dipòsit d’aigua. Un dels punts que també han de treballar des del consistori és la reducció del trànsit i la reforma de la zona comercial. I tot i que són dos aspectes diferenciats, estan interrelacionats. Per una banda, Maurici Jiménez creu que cal una aposta per millorar la zona comercial del municipi i convertir l’eix comercial en una illa comercial.

D’altra banda, l’alcalde apunta que cal una millora en termes de mobilitat al municipi. Ja es va tancar l’Avinguda s’Agaró durant dos estius. Tot i això, el trànsit de cotxes a la ciutat no va millorar, sinó al contrari. Per això, des del consistori aposten per la creació d’un pla de mobilitat.

Actualment, en aquesta zona del centre de Platja d’Aro s’han anat eliminant les places d’aparcament amb la voluntat de pacificar aquestes zones. “Al final volem evitar que el vehicle provoqui molèsties als veïns, siguin de soroll o de fum”, apunta Maurici Jiménez.

Veïns afectats per la llei de costes

El passat mes d’abril el consistori, juntament amb diversos veïns afectats per la llei de costes, va iniciar un procediment legal contra l’Estat. “Aquesta és una situació complicada”, reconeix el batlle. Costes de l’Estat té com a propietat la platja i el passeig Marítim i determina quins són els espais de protecció perquè quan hi hagi un fort onatge no afecti la propietat privada. Per assegurar que les construccions no es fessin en aquesta zona, que és propietat de l’Estat, es va traçar una línia maritimoterrestre que indicava des d’on es podia començar a construir. Tot i això, durant els anys 60 aquesta llei es va passar per alt i es va permetre la construcció de diversos habitatges en aquesta zona més propera al mar. “És a dir, tenim una propietat privada en un terreny que és públic”, apunta l’alcalde.

El problema que té un veí avui dia que vulgui vendre un pis d’aquesta zona és que pot vendre el pis sense problema, però no el pot inscriure en el registre de la propietat. A més, com que no s’inscriu, el comprador no té dret a sol·licitar una hipoteca al banc i si es rep en herència tampoc es pot inscriure. Des de l’any 2019, les gestions en aquesta zona han quedat completament congelades. Per això, i altres raons que poden suposar un problema per aquests veïns afectats, des de l’Ajuntament han impulsat un requeriment previ a l’Estat abans d’iniciar un procés contenciós.

Platja d’Aro no és l’únic municipi amb aquesta problemàtica: a Espanya n’hi ha 12 que es veuen afectats per aquesta mala praxi i dos són a Catalunya. Aquests municipis afectats es van unir per demanar una reunió amb el director general de Costes de l’Estat i la directora general de Patrimoni l’any 2019. Aquesta reunió no es va produir, però se’n van fer d’altres, sense arribar a una solució adient pels veïns afectats.

El consistori i el turisme

L’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró torna a estar encapçalat pel PSC després de quatre anys de mandat marcats pel temporal Glòria, el coronavirus i l’arribada dels fons Next Generation. Maurici Jiménez recorda que quan va entrar al consistori el 2019 hi havia un endeutament del 75%, ara però estan al 62%. Aquesta ha estat una reducció progressiva del deute que volen seguir treballant. Tot i això, “han pujat els costos de l’ajuntament i ens hem d’estrènyer el cinturó durant el dia a dia”, explica el batlle. Per això, creu que s’han de fer menys accions, però que aquestes siguin de millor qualitat.

L’alcalde reconeix que no poden competir amb els municipis del voltant quan es parla de diferenciació i especificitat. “Hem de ser complementaris amb els municipis veïns”, apunta Maurici Jiménez. Afegeix que “per això, s’ha de ser imaginatiu quan marxa el turisme de sol i platja”. Així, des del consistori de Castell-Platja d’Aro s’ha de buscar la diferenciació d’altres municipis de la zona i apostar per propostes com el teatre.

I tot i que el municipi és conegut per la vida nocturna que s’hi ha anat fent des dels anys 60, Maurici Jiménez apunta que ha canviat molt. El batlle, parlant amb el sector, s’ha adonat que actualment hi ha un procés de transformació d’aquest tipus d’oci. “Hi ha un oci molt més divers i plural que genera un altre tipus d’oferta i demanda”, explica Maurici Jiménez.

La seguretat i civisme

Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró és un dels municipis que multiplica de manera exponencial la seva població a l’estiu i això acaba afectant aspectes com la seguretat. Maurici Jiménez apunta, però, que la seguretat ha anat millorant durant els últims anys. “Apostem per la prevenció amb les càmeres de seguretat, per exemple”, afirma el batlle. El problema, però, és la falta d’agents quan arriba l’estiu, ja que el municipi té 50 agents i ha de cobrir l’àrea de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró.

Al consistori també preocupa molt la qüestió de la convivència amb aspectes com els botellots, la mobilitat amb vehicles que no tenen motor (bicicletes o patinets), entre altres. “Quan es multiplica la població, les qüestions relacionades amb el civisme queden en segon pla”, reconeix Maurici Jiménez.

Quan es parla de civisme, cal recordar que fa uns mesos que Catalunya es troba en sequera. I tot i que hi ha municipis que tenen eines de vigilància que permeten detectar males praxis per part dels veïns del municipi, a Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró aposten per la pedagogia, ja que no tenen la capacitat inspectora d’altres municipis.

La gestió dels residus

A principis d’aquest any es va procedir al tancament de l’abocador de Solius, un aspecte que ha complicat la recollida i tractament de residus en diversos municipis del Baix Empordà, un d’ells Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró. “Estic preocupat i sento indefensió davant la decisió que ha pres l’Agència de Residus de Catalunya”, afirma Maurici Jiménez. Apunta que la decisió es va prendre de pressa i sense donar temps de reacció als ajuntaments.

L’alcalde recorda, a més, que actualment s’han de transportar els residus que anaven a Solius fins a Vacarisses, un trajecte que suposa més cost. Afegeix també que l’Agència de Residus de Catalunya va declarar que es faria càrrec dels costos de tancament de l’abocador de Solius, però no de les despeses que suposava mantenir-lo fins llavors.

Maurici Jiménez es mostra molest perquè hi ha temes rellevants sobre l’abocador que els arriben abans per la premsa que no per l’Agència de Residus de Catalunya. “El meu posicionament és d’indignació”, apunta l’alcalde. A més, afegeix que com a gestors “hem d’assumir el que rebem” i Maurici Jiménez creu que des de la Generalitat o l’Agència de Residus de Catalunya no ho estan fent.

El festival Idíl·lic i l’estiu

El passat mes de juliol el festival Idíl·lic anunciava que es traslladava de Platja d’Aro a Sant Feliu de Guíxols sobtadament. “No s’han tingut les garanties tècniques perquè es pogués celebrar en el moment i l’indret on pensàvem que podria desenvolupar-se”, explica Jiménez. Quan els van presentar la idea des del consistori hi van donar suport.

El projecte es va presentar el mes d’abril i els informes tècnics van arribar el mes de maig. Aquests informes tècnics dels Mossos d’Esquadra, la Policia Local i els enginyers apuntaven que el projecte presentava “mancances” en mobilitat o seguretat. “Se’ls va donar l’oportunitat de millorar aquests aspectes”, explica Maurici Jiménez, però no es van aconseguir esmenar. “Teníem moltes ganes de celebrar aquest tipus de festival, però no ha pogut ser”, reconeix l’alcalde. Maurici Jiménez apunta dos factors que van influir en la decisió final per part del consistori.

“Quan parlo amb gent em diuen que aquest està sent un estiu diferent”, reconeix l’alcalde. Apunta que enguany les xifres de visitants al municipi s’han reduït respecte a l’any passat. Tot i això, des dels comerços i el món de la restauració les xifres no han variat gaire. “Veníem d’un any molt bo, però la inflació i els preus han fet que aquest any 2023 sigui lleugerament més baix”, explica l’alcalde.

Una platja per gossos

Un dels projectes de l’anterior mandat que no ha aconseguit prosperar ha estat la platja per gossos. Aquesta iniciativa compartida amb el consistori de Calonge i Sant Antoni va quedar aturada per diversos aspectes administratius. Tot i això, Maurici Jiménez creu que s’ha de buscar un espai per acollir aquesta cala per gossos perquè “és evident que existeix una demanda”. En un principi van voler treballar amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Maurici Jiménez admet, però, que la platja per gossos a la cala Belladona és fruit d’una mala gestió.

L’alcalde, però, no pot afirmar que d’aquí a un any hi haurà una platja per gossos. Arran de les queixes veïnals per la instal·lació de la platja per gossos a la cala Belladona, la Generalitat va revisar els permisos i va decidir afegir més condicions per definir un nou espai com a platja per gossos.