6.1 C
Pals
Dimarts, 21 gener 2025
- Publicitat -

Mercè Coll, responsable d’Arteca: “En dos mesos hem prestat més peces que en l’ultim any”

Fa més de 16 anys que la Biblioteca de Palafrugell va decidir apropar l’art els seus veïns i veïnes, afegint un nou servei dins del seu catàleg de préstec: obres d’art. Quadres, fotografies, o fins i tot escultures són els nous productes que ara qualsevol usuari de la biblioteca es pot endur a casa durant un període de fins a dos mesos.

El funcionament és idèntic al del préstec d’un llibre a qualsevol biblioteca. Els usuaris interessats poden consultar a la web de la biblioteca el catàleg d’obres, i un cop seleccionada la peça, només han de donar el seu carnet de la biblioteca i ja poden endur-se-la.

La iniciativa, que forma part del projecte ARTECA, va començar el 2008, però fa poc més de dos mesos que l’Ajuntament de Palafrugell va iniciar una campanya per reactivar el projecte, que després de la pandèmia de la COVID havia quedat quasi inoperatiu. Mercè Coll, responsable del projecte, assegura haver augmentat el nombre de préstecs en un 100% en aquest període de temps.

A més a més, també afirma que des que es va iniciar aquesta nova campanya, el servei ha atret per primer cop a usuaris de fora de Palafrugell.

El fons artístic de la biblioteca disposa de més de 160 obres de tota mena: art figuratiu, abstracte, retrats, paisatges, fotografia, escultura, peces grans, peces minúscules, etc. ARTECA, però, va néixer com un projecte d’intercanvi entre la biblioteca i els artistes. El 2008, davant de la dificultat de molts pintors i escultors locals de poder exposar les seves obres, la Biblioteca de Palafrugell va decidir cedir el seu espai d’exposició a diferents artistes vinculats amb Palafrugell, a canvi de què aquests donessin una peça pròpia al fons de la biblioteca.

Així, la iniciativa assoleix un doble objectiu. Per una banda, permet visibilitzar autors emergents que no es poden permetre exposar en una galeria d’art, i per l’altra, apropen l’art d’autor, rarament assequible, als veïns i veïnes de Palafrugell.

El projecte també permet una circumstància que rarament es dona en el món de l’art: la interacció directa de l’autor amb l’espectador. Amb l’ARTECA, els autors saben en tot moment qui disposa de les seves peces i tenen la possibilitat de conèixer el seu públic. De fet, la pintora Rosa Aguiló, sempre que pot, fa una visita al seu taller als usuaris que s’hagin endut a casa peces fetes per ella.

Però quin sentit té tenir una peça artística a casa per només un mes? Bé, hi ha diversos motius. La Maria, per exemple, és usuària del projecte des del 2014, i utilitza els quadres del fons de la biblioteca per decorar l’apartament que fa anys que lloga. Com ja coneix els llogaters habituals, tria les obres que considera que més els agradaran. Ara bé, no només tria les obres que agafa en préstec segons aquest criteri.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

[REPORTATGE] Quants desnonaments hi ha hagut al Baix Empordà en els últims 10 anys?

En els últims 10 anys, al Baix Empordà hi ha hagut més de 3.500 desnonaments. Si mirem els últims dos anys, la xifra és de 293. Hi ha dos factors principals que provoquen els desnonaments, l’impagament del lloguer i l’execució hipotecària. Els desnonaments que no s’emmarquen en aquests dos motius, el Consell General del Poder Judicial els classifica com a “altres”. 

El futbol femení del Baix Empordà fa un pas endavant

A la comarca són diversos els clubs on les dones poden jugar a futbol sense haver de crear equips mixtos.

Els comerciants del Baix Empordà es preparen per superar les xifres amb les vendes de Nadal

Les associacions de comerç impulsen activitats i sortejos per dinamitzar les compres en els dies previs a les festes.

Què és un portal quàntic, i per què l’utilitza en Salvador Dalí?

Un portal quàntic és un concepte inspirat en la física quàntica que connecta dues parts de l’univers de manera instantània. Aquesta idea ressona amb l’obra de Salvador Dalí, qui podria haver explorat els portals com una metàfora del seu univers surrealista, ple de temps, espai i dimensions deformades.