Òmnium Baix Empordà convoca la 2a edició del Concurs de Curtmetratges Menys de 5’ adreçats als més joves de la comarca. Enguany, el tema se centra en la igualtat de gènere. Però per parlar-nos-en una mica més ens visita la presidenta d’Òmnium Cultural, Mercè Frigola.
Mercè Frigola explica que aquesta activitat neix amb la voluntat d’apropar una mica la feina que fa l’entitat als col·lectius de gent jove de la comarca. Per això, una manera de treballar de manera conjunta amb aquests joves, des d’Òmnium Baix Empordà van optar per presentar aquest certàmen per unir la cultura i llengua catalanes amb el telèfon mòbil i els joves. Concretament, el concurs està adreçat a joves d’entre 12 i 18 anys.
A part de fer servir aquest vincle per poder treballar la connexió amb aquest col·lectiu de joves, Òmnium Baix Empordà vol abordar temes d’interès general a través de la visió d’aquest col·lectiu de joves. Enguany aquesta temàtica per crear el curmetratge proposa treballar la igualtat de gènere, tal com explica Mercè Frigola.
Si bé es cert que durant la primera edició, que es va celebrar l’any passat, Mercè Frigola i Òmnium Baix Empordà van veure els diferents aspectes que havien de corregir per aproximar-se als joves de la comarca. Per això, esperen que aquest any se superi el nombre de participants respecte a l’any passat.
Per poder participar en el concurs, els joves hauran de presentar aquests curtmetratges abans del 31 d’octubre de manera anònima a la seu d’Òmnium Baix Empordà -a la Bisbal d’Empordà – o de manera digital. El 7 de desembre al Teatre Mundial de la Bisbal es farà una projecció dels diversos curtmetratges i es coneixerà el concurs d’enguany. Els dos premis els triaran un el jurat (que és un telèfon) i l’altre el públic (que tindrà com a premi eines per edició de curtmetratges).
El català i els joves
Una de les tasques d’Òmnium Cultural és el foment de la llengua i la cultura catalanes. Mercè Frigola reconeix que molts joves deixaven enrere el català per la manca de representació que tenia a les xarxes socials. Però reconeix que darrerament el català està tornant a guanyar terreny gràcies a influencers o grups de música que fan servir el català per treballar. “Han entès que si ho fan en català també poden triomfar”, admet la presidenta d’Òmnium Baix Empordà.
La presidenta d’Òmnium Baix Empordà admet que el que s’ataca primer de tot, normalment, és la llengua. Per això, explica que “no hem de perdre l’ús de la llengua catalana perquè ens dona riquesa”.
La feina d’Òmnium
Per mirar de frenar les limitacions que està experimentant el català en certs sectors socials, han nascut entitats com Òmnium Cultural que miren de situar la llengua i la cultura catalanes on toca. Per això, Mercè Frigola destaca que des d’Òmnium Baix Empordà treballen dos vessants per mirar de promoure aquests dos aspectes.
Entre totes les activitats que impulsen des d’Òmnium Baix Empordà en destaca el CineXic, que és una sèrie de pel·lícules que es projecten un cop al mes en diversos espais de Palamós, Sant Feliu de Guíxols i la Bisbal d’Empordà. Aquests films són íntegrament en català i, a més, són produccions que no s’acostumen a veure a les grans sales de cinema.