El programa “Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic”, també anomenat Mòdul C, ha estat un element clau en el procés d’acollida de persones migrades a Catalunya. En 10 anys, més de 2.000 participants han completat aquesta formació, que té com a objectiu facilitar la seva integració social i garantir la igualtat d’oportunitats. Aquest any, 247 persones han participat en les deu edicions que s’han dut a terme en municipis del Baix Empordà com Santa Cristina d’Aro, Torroella de Montgrí, Palafrugell, La Bisbal d’Empordà, Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Platja d’Aro i Pals.
Les sessions, que sumen un total de 15 hores, ofereixen una visió integral de la societat catalana. Els continguts inclouen des dels drets i deures de les persones estrangeres i la llei d’estrangeria, fins a coneixements sobre el sistema sanitari i educatiu, la seguretat ciutadana i les ordenances municipals. Professionals especialitzats dels diferents àmbits participen en el programa per garantir una formació de qualitat.
A més dels coneixements teòrics, el programa té una vessant pràctica i emocional. Les oficines de turisme col·laboren per donar a conèixer els espais més emblemàtics dels municipis participants, amb l’objectiu de reforçar el sentiment de pertinença al territori. Aquest enfocament busca no només transmetre informació útil, sinó també fomentar una vinculació més estreta amb la comunitat.
Un cop completades aquestes sessions, les persones participants són derivades per continuar l’itinerari formatiu previst per la normativa. Aquest procés garanteix que, a més d’adquirir coneixements bàsics, tinguin accés a les eines necessàries per desenvolupar-se de manera autònoma a Catalunya.
Actualment, el Servei d’Acollida del Consell Comarcal està treballant en el calendari dels cursos per a 2025. Aquest es donarà a conèixer properament a través del canal de WhatsApp del Servei d’Acollida, una via de comunicació que s’ha consolidat com una eina pràctica i directa per informar la ciutadania.