16.1 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Més de 500 persones es manifesten a l’Escala per reclamar un model de renovables que no trinxi el territori

Pancartes contra el parc eòlic marí, els projectes de molins a l'Albera i els de panells solars entre Empordà i Gironès

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

Més de 500 persones s’han manifestat a l’Escala malgrat la pluja per reclamar un model de renovables que no trinxi el territori ni doni l’esquena al paisatge. Darrere la pancarta ‘No pas així’ amb la imatge d’un aerogenerador, s’hi han aplegat fins a una quarantena d’entitats ecologistes, ajuntaments i sectors econòmics de comarques gironines (com pagesia, pescadors i càmpings). La protesta ha recorregut el passeig marítim del municipi, i tot i que el ruixat ha estroncat l’acte final, la manifestació ha permès palpar el malestar que hi ha a la demarcació contra el parc eòlic marí al golf de Roses, els projectes per instal·lar molins a l’Albera o els dels parcs solars que es volen implantar a cavall de l’Empordà i el Gironès.
Clam perquè la implantació de renovables no es faci “al servei dels oligopolis” i grans empreses, i s’aposti per un model basat en la proximitat. Més de 500 persones s’han manifestat a l’Escala per reclamar que el camí cap a la transició energètica doni l’esquena al paisatge.

La protesta s’havia convocat tant per terra com per mar. Però el mal temps ha fet la guitza, i tan sols un caiac del Club Esportiu del municipi s’hi ha pogut sumar des de l’aigua. Les pancartes però, això sí, han omplert el passeig marítim del municipi. La majoria replicaven el lema de la convocatòria, però també n’hi havia d’altres: ‘Bon viatge als molins que trenquen el paisatge!’ o ‘Estimo el mar’.

Els impulsors de la protesta eren la plataforma Iaeden-Salvem l’Empordà, l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), el Fòrum l’Escala i el sindicat Unió de Pagesos. Però al seu darrere, al llarg d’aquests dies, s’hi ha anat sumat fins a una quarantena d’entitats, ajuntaments i associacions. No només ecologistes, sinó també confraries de pescadors o propietaris de càmpings (per posar-ne alguns exemples).

manifestació parc eòlic
Tractors arribant a la manifestació de l’Escala aquest 29 de maig del 2021 (Horitzontal)

La manifestació de l’Escala s’emmarca dins les mobilitzacions que s’han fet arreu de Catalunya per reclamar una transició energètica “justa” i no “al servei de les grans empreses”. “Reclamem que la generació d’energia s’apropi als punts de consum, i no es basi en un model de grans projectes que no tenen en compte el territori i en posen en perill la biodiversitat”, ha subratllat el tècnic de la Iaeden, Raül Domínguez.

Roses, l’Albera i parcs solars

A la demarcació, la protesta ha posat el focus damunt els projectes per instal·lar aerogeneradors a l’Albera, “l’amenaça” del parc eòlic marí del golf de Roses i tots aquells altres de solars que es plantegen en camps a cavall de l’Empordà i el Gironès (Ordis, Navata, Cabanelles, Vilanant, Sant Jordi Desvalls i Foixà).

“No només aquí, sinó arreu de Catalunya, projectes com aquests proliferen de manera descontrolada; es basen en un model que no té cap mena de planificació i que beneficia els de sempre”, ha criticat el portaveu de la plataforma STOP al macroparc eòlic marí, Dani Abad.

“El 70% de la terra no és en mans del pagesos i aquests projectes per instal·lar-hi parcs solars són molt atractius per als propietaris, que ja demanen que es deixin de conrear els camps”, ha criticat per la seva banda el coordinador d’Unió de Pagesos, Narcís Poch, en referència als parcs fotovoltaics. “No ens podem permetre el luxe de perdre més sòl agrícola; qui defensi el paisatge, ha de defensar la pagesia”, hi ha afegit.

La manifestació ha començat poc després de les sis de la tarda a la cantonada de l’Avinguda Ave Maria amb el passeig marítim. Abans, però, els pagesos ja havien escalfat motors amb dues tractorades que han confluït a l’Escala. Han sortit des d’una banda i l’altra: la primera des de Viladamat (Alt Empordà) i la segona, des d’Ullà (Baix Empordà).

Mentre la pluja s’intensificava, els manifestants han resseguit la façana litoral del municipi fins arribar a la plaça de l’Univers. Entre els polítics que hi han participat hi havia l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; el diputat de la CUP al Parlament Dani Cornellà o el senador d’ERC Jordi Martí. A la plaça era on hi havia previstos els parlaments, però l’intens ruixat que queia aleshores ha obligat l’organització a posposar-los per un altre dia.

Decàleg per a la transició

La protesta a l’Escala segueix l’estela de les que hi ha hagut arreu del país en els darrers dies. S’emmiralla, de fet, amb la que es va fer a la plaça Sant Jaume el 2 de maig, on es va llegir el ‘Decàleg per avançar cap a una transició energètica al servei de la ciutadania’.

Entre d’altres, l’escrit reclama a la Generalitat que la planificació de les renovables es faci de bracet amb els territoris, i que el model no sigui el dels oligopolis sinó que s’avanci cap a una “sobirania energètica real” (potenciant els projectes de comunitats energètiques o les iniciatives d’inversors locals). A més, el decàleg aposta perquè els projectes de més de 10 MW s’implantin “en espais periurbans, industrials, degradats o de serveis” en comptes de fer-ho en paisatges naturals o rurals.

El document també demana que la transició energètica no es faci “a costa de posar en risc la biodiversitat” i aposta per “avançar cap a la gestió pública de l’energia”, on Generalitat i ajuntaments hi han de tenir “un paper clau”. Per últim, reclama que tant consistoris com ciutadania tinguin també veu i vot a l’hora d’autoritzar “la ubicació de macroprojectes de renovables”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’Auntament de Calonge i Sant Antoni sortejarà 23 habitatges de lloguer social

Són 23 dels 28 pisos de l'edifici als carrers d'Enric Lluís Roura i de la Sala. Els primers 17 es destinaran a unitats familiars joves (de 30 a 45 anys) i 6 a emancipació de joves (de 18 a 29 anys). Els preus de lloguer d'aquests habitatges oscil·laran entre els 346,66 € mensuals, el més econòmic, i els 691,61 €.

Altres notícies