19.8 C
Pals
Dilluns, 27 gener 2025
- Publicitat -

Més de cinc mil espectadors assisteixen a la Dansa de la Mort de Verges

Més de cinc mil persones van veure la processó del Dijous Sant, que és gairebé cinc vegades el nombre d'habitants del poble

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Amb la Setmana Santa, el municipi de Verges ha celebrat l’esdeveniment més característic del poble baixempordanès, la Dansa de la Mort. La processó, que s’escenifica únicament la nit de Dijous Sant, és a dir, ahir 18 d’abril, va comptar amb la presència de més de cinc mil persones. Els espectadors representen gairebé cinc vegades el nombre d’habitants que hi ha en el poble. Ara bé, 1.600 van comprar entrades per veure la Passió, mentre que la resta van aparèixer entre els carrers per on passava. A més, són molts els veïns que col·laboren en l’organització com figurants o bé participants en la representació.

La celebració, que és un dels actes tradicionals de Setmana Santa més característics de Catalunya, és considerada Festa Tradicional d’Interès Nacional i està estructurada en dues parts; la primera, la representació de la Passió de Crist, i la segona, té lloc a les dotze i és la processó pels carrers del poble. Durant la processó, apareixen cinc esquelets diferents en forma de creu que van ballant; dos d’ells adults i els altres tres són nens. Dos dels petits porten plats amb cendra com a símbol del final de la vida. El tercer infant ensenya un rellotge sense broques, que vol dir que la mort pot venir en qualsevol moment. El punt de sortida de l’acte va ser la Plaça Major i, després, van recórrer alguns dels carrers més propers del centre antic del municipi fins a tornar a la mateixa plaça. La durada va ser de dues hores, aproximadament, i va acabar a la matinada.

És una de les poques tradicions “macabres” que han sobreviscut al pas del temps des de l’època medieval. De fet, el seu origen remunta a l’Edat Mitjana, quan la pesta afectava diverses poblacions. Tot i que aquestes danses es feien en diversos punts del territori, la de Verges és l’única conservada fins avui dia.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’edificació gironina cau prop d’un 30% el 2024 però es confia en un canvi de tendència per l’augment de contractació

Els arquitectes tècnics assenyalen la rehabilitació "com l'assignatura pendent" i demanen un pacte conjunt.

Altres notícies