Miquel Mir i Cristina Manyas: “Vivim de la mar i hem de mirar el què pesquem”

- Publicitat -

La Fundació Àurea i l’Organització de Productors de Palamós han iniciat una col·laboració per combatre el malbaratament alimentari. Aquest projecte, en el marc de la iniciativa “Aliments Solidaris” de la Fundació Àurea, busca distribuir aliments en perfecte estat a més de 100 entitats que treballen amb persones en situacions vulnerables. I per parlar-nos d’aquest projecte ens visita el president de la Organització de Productors Pesquers (OPP) de Palamós i patró major de la Confraria de Palamós, Miquel Mir, i la gerent de la confraria de Palamós, Cristina Manyas.

Per mirar de frenar el malbaratament alimentari, tal com apunta Cristina Manyas, l’OPP de Palamós ha decidit impulsar aquest projecte de la mà de la Fundació Àurea. Així, el peix que arriba a un preu mínim pel comprador de la llotja i no es ven, es rebaixa encara més el preu de compra per poder-lo donar a aquesta Fundació a través de l’OPP, que reparteix aquests aliments que els preparen des de l’obrador del peix de Palamós.

Miquel Mir apunta que els peixos que es compren per donar a la Fundació, per exemple, són les molles, les maires o un surell, entre altres. “Són espècies que la gent no arriba a conèixer, tot i que tenen un alt valor alimentari”, admet Miquel Mir. Reconeix que el preu que els paguen per aquest peix no és el que hauria de ser, però miren de reduir el malbaratament alimentari fomentant aquesta compra per fer la donació a la Fundació. Cristina Manyas apunta que els productes que es donen a la Fundació, normalment, són espècies poc conegudes, però que en el sector pesquer estan molt ben valorades.

Sostenibilitat i preu just

Cal apuntar, la feina que fa la Confraria de Palamós per limitar també la sobrepesca. Ja fa anys que treballen per mirar de minimitzar l’impacte que tenen en el medi marítim i, alhora, controlar el ritme de pesca instaurant diversos períodes de veda al llarg de l’any. Miquel Mir, a més, apunta que amb aquesta i d’altres iniciatives que impulsen des de la OPP es promouen aquestes espècies més desconegudes.

A part de promoure mesures més sostenibles en el sector pesquer i donar a conèixer aquestes espècies de peix poc conegudes, des de la Confraria, l’Espai del Peix i l’OPP també aborden la qüestió de donar un preu just als pescadors pel peix que es pesca. Cristina Manyas apunta que a part d’ampliar aquesta oferta pesquera, la intenció és mantenir el preu de les espècies pescades per sobre dels 3 euros. Un exemple de la pujada de preu en aquestes espècies és la canana o la maira.

Un dels altres projectes que va unir la Confraria i l’Espai del Peix ha estat l’obrador. Tal com explica Cristina Manyas, amb aquest sistema es pot vendre el peix més desconegut en espais com l’hospital de Palamós o els diversos centres escolars de la zona de Palamós.

 

- Publicitat -