Fa uns mesos l’Ajuntament de Forallac va distingir la jove dissenyadora i patronista de Fonteta, Mireia Sallés Foxà, en reconeixement als èxits obtinguts en els campionats català (CatSkills), estatal (SpainSkills) i mundial (WorldSkills) de formació professional en la modalitat de Tecnologia de la Moda. Per això, a Veus de l’Empordà ens visita la mateixa dissenyadora per explicar-nos alguns detalls de la seva trajectòria.
Mireia Sallés ja sabia des de petita que volia dedicar-se al món de la moda. La patronista va estudiar batxillerat artístic i va estudiar a l’Institut de la Garrotxa. Va descartar anar a Barcelona o a Madrid perquè preferia fer un cicle superior en comptes d’una carrera universitària. A més, Mireia Sallés va preferir estudiar en una ciutat més petita que no pas Barcelona o Madrid.
Després d’haver estudiat aquest cicle formatiu de grau superior, Mireia Sallés reconeix que aquesta formació té grans avantatges. La part pràctica que es fa als cicles formatius és molt important a l’hora de buscar feina. A més, el cicle formatiu s’allarga dos anys i no quatre, que és el que dura una carrera universitària. Des del seu entorn la van recolzar des del principi en aquest viatge pel món de la moda.
Una carrera de fons
Apuntar-se als CatSkills va ser una proposta que li van fer directament les professores de l’Institut de la Garrotxa. La Mireia no va poder dir que no. Quan va començar a preparar-se pels CatSkills, però, va esclatar la pandèmia i van haver de posposar el concurs. En la següent edició la Mireia Sallés va poder tornar-se a presentar a la competició. El pas per aquest concurs, els SpainSkills i els WorldSkills els ha fet de la mà de la professora Mari Lara. Mireia Sallés reconeix el bon ambient que han tingut.
Mireia Sallés reconeix que el nivell d’exigència dels CatSkills als WorldSkills no té res a veure. El primer és un concurs més familiar i que consta d’una sola prova. Els SpainSkills és on la Mireia Sallés va notar un canvi més gran, ja que hi ha diverses proves que havia de superar. Finalment, els WorldSkills s’assemblen als campionats espanyols, però són més exigents i les proves s’han de completar en un període menor de temps.
Els últims WorldSkills van ser especials perquè es van celebrar a Shanghai, però no van comptar amb tots els països que hi participen habitualment, a causa de les darreres restriccions per la pandèmia. Sallés valora de manera positiva el seu pas pels WorldSkills, però reconeix que hi havia coses per millorar com, per exemple, la preparació i el suport per part de les institucions. La patronista explica que altres països feia mesos que s’estaven entrenant per aquests mundials. De moment, Mireia Sallés s’està preparant per al campionat europeu.
La patronista explica que participar en aquests concursos, tot i el nivell d’exigència, no ha suposat cap gran canvi en la seva vida. Tot i això, Mireia Sallés aconsegueix fer divulgació de la seva experiència i per donar a conèixer aquest tipus de concursos.
L’aposta per la sostenibilitat
Cada cop hi ha més dissenyadors que aposten per la sostenibilitat en el món de la moda. Mireia Sallés hi veu esperances en aquesta part del món de la moda. Espera que els fabricants de moda tornin a Catalunya. També creu que des de les administracions i organismes s’hauria d’impulsar aquest sector.
Mireia Sallés, com a projecte futur, vol crear la seva pròpia marca de moda. Tot i això, reconeix que hi ha molts passos a seguir i que necessitaria un bon equip per crear aquesta marca.