El passat divendres 27 d’octubre, a la Sala d’actes de Can Genís de Palafrugell, es va presentar la nova Plataforma per a la Mobilitat del Segle XXI, una entitat dedicada a millorar la mobilitat al municipi des d’una perspectiva local i comarcal. Els impulsors i creadors d’aquesta plataforma, Marc Heras i Pau Lladó, han visitat Ràdio Capital per explicar aquesta plataforma, els seus objectius i visió.
Els creadors han explicat que la seva iniciativa va sorgir per millorar la mobilitat a Palafrugell, destacant: “Neix d’aquesta inquietud que tenim, havent estat exregidors a l’Ajuntament de Palafrugell, hem sigut testimonis de la necessitat de transformar la mobilitat en la ciutat, la necessitat de continuar treballant pel poble.”
Pel que fa a la nova plataforma, Lladó i Heras han emfatitzat la importància de posar a les persones al centre de les solucions. En paraules d’un dels creadors: “Fer-ho amb el criteri de les 4 esses: seguretat, salut, sostenibilitat i sociabilitat.”
Amb el criteri es fomenta l’ús del transport sostenible, com son les bicicletes i patinets, per crear una mobilitat que beneficiï a la comunitat en termes de salut, interacció social i economia.
La plataforma no només es centra a Palafrugell, sinó també en altres nuclis com Calella i Tamariu, amb l’afegit: “La local, la municipal que ens lliga el nucli principal de Palafrugell amb els nuclis de costa i interior.” El seu enfocament abarca tant la mobilitat local com la comarcal, influint la creació d’un sistema de transport públic eficient en el Baix Empordà.
En relació a la sostenibilitat, els creadors van destacar que el seu objectiu és promoure una mobilitat del segle XXI que es basi en moure persones de la manera més eficient possible, afirmant: “Hem de ser pro mobilitat del segle XXI, que és el que es basa en moure persones.” El seu objectiu no és ser anti-cotxes i, reconeixen els desafiaments de la mobilitat en la comarca, advocant per una xarxa de transport públic que atengui les necessitats de la població.
La plataforma busca establir aliances amb administracions locals, com l’Ajuntament de Palafrugell, i entitats supramunicipals per promoure una mobilitat més sostenible i eficient.
Entre les properes accions que planegen impulsar es troben l’adhesió de Palafrugell a una xarxa de “ciutats que caminen,” la finalització de carrils per a bicicletes i la creació d’entorns escolars més segurs i pacífics.
En conclusió, Marc Heras i Pau Lladó creuen que el futur de la mobilitat a la comarca ha de ser social, sostenible, segur i saludable, afirmant: “El futur de la mobilitat a la comarca creiem que té molts inputs, però calen passos ferms.”