5.9 C
Pals
Divendres, 27 desembre 2024
- Publicitat -

Una exposició al Museu del Suro fa un repàs al passat i el present de les fonts de Palafrugell

Es tracta d’un treball conjunt amb l’Agrupació Excursionista de Palafrugell

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El Museu del Suro de Catalunya, juntament amb l’Agrupació Excursionista de Palafrugell, presenten l’exposició “Si vols aigua ben fresca… a la font has d’anar”. L’exposició s’inaugurarà el proper diumenge 2 d’abril a les 12 del migdia i es podrà veure fins el 27 de maig. La mostra combina una selecció de textos, fotografies i objectes per ensenyar com ha canviat el lleure a les fonts amb el pas del temps. 

Que les fonts eren un escenari habitual del lleure ho trobem àmpliament a la literatura local. Miquel Torroella ho explicava així a Coses de casa l’any 1907: “Si als dilluns hi anesseu de bon dematí á una d’aqueixas fonts y fos avans d’haverhi passat cap cassador ab la canilla, no diriau sino qu’al dia avans hi havia tingut lloch una gran batalla, tanta es l’ossada que hi trovaréu esparramada; l’esclovisser de la cargolada; lo volateig de la paperina d’estrassa y del paper greixós; l’esplomisseguer dels pollastres que s’hi ha despullat y la cendra encar calenta dels fogons ahont foren rostits.”

Les fonts eren espais que es cuidaven comunitàriament i els propietaris adinerats les mantenien per a ús de tothom, com la font de la Teula, arranjada per la família Barris a principis del segle XX. L’aigua era molt apreciada i, fins i tot, els antics tapers se la feien portar en càntirs a les fàbriques. L’aigua de les més abundoses es va arribar a comercialitzar, la font d’en Xeco a mitjans del segle XX i, principalment, l’aigua de la font d’en Cruanyes que s’havia venut a 10 cèntims el càntir i al final, fins la dècada de 1980, es repartia en garrafes de vuit litres.

De les vint-i-vuit fonts de les que parlava Josep Pla a El meu poble, actualment només en ragen una desena, algunes només de forma testimonial. És el que queda d’un patrimoni històric i natural que, poc a poc, s’ha anat perdent. Aquesta exposició proposa prendre consciència d’aquesta situació i treure a la llum la feina de qui ha recollit el record d’aquest patrimoni i de qui ha treballat per recuperar-lo.

L’Agrupació Excursionista de Palafrugell va fer una campanya de neteja de fonts a la dècada de 1990, desenterrant literalment algunes fonts que estaven en camí de perdre’s. Després de trenta anys, a la primavera del 2020 va néixer el Projecte Fonts de l’Agrupació, una iniciativa que ha portat a terme tasques de recerca documental i sobre el terreny per tal de situar i avaluar l’estat de les fonts del terme municipal de Palafrugell.

La majoria de fonts es troben en terrenys de propietat privada per això en començar el Projecte l’Agrupació ha buscat la col·laboració amb diferents entitats i administracions, en aquest moment s’està treballant en un conveni amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell per poder tirar endavant les accions necessàries amb millors garanties.  

La primavera del 2021 voluntaris de l’AEP varen organitzar una jornada de neteja i senyalització de l’entorn de les fonts d’en Mascort i d’en Plaja i l’any 2022 es va fer el mateix a la font d’en Cruanyes, que de moment es mantenen i han recuperat un gran nombre de visitants.

Les fonts del nucli de Llofriu formen part del territori gestionat pel Consorci Les Gavarres, les actuacions previstes en aquest projecte contribuirien en la posada en valor el patrimoni natural i cultural al voltants de l’aigua donant a conèixer el seus ecosistemes i implicant la població en la seva conservació.

L’exposició compta amb fotografies realitzades per Josep Ma Garcia Batlle i amb entrevistes realitzades sobre el territori que mostraran com ha canviat en tots els sentits la relació dels homes amb les fonts i l’ús dels espais naturals. I també es compta amb la col·laboració de particulars que han deixat objectes i el grup d’sketchers que han cedit obres realitzades a l’entorn de les fonts. L’actual sequera és un tema que no es pot desvincular de la temàtica de les fonts, encara les posa més en risc i és un argument més per treballar per recuperar-les. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Platja d’Aro i Castell d’Aro aposten per unes cavalcades inclusives i sostenibles

La regidoria de Cultura, organitzadora de l’esdeveniment, ha anunciat una de les grans novetats d’aquest any: un tram silenciós al recorregut de Platja d’Aro, dissenyat amb la col·laboració de Viu Autisme.

Altres notícies